Parragh László: A katából most kiesőket nem éri jelentős hátrány

Parragh László: A katából most kiesőket nem éri jelentős hátrány

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról – mondta a kata szigorításáról Parragh Lászó, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Világgazdaságnak.

A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – kommentálta a kormány által hétfő délben benyújtott javaslatot, amelyről sürgősséggel már kedden szavazni akarnak. Hozzátette: az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. „Mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra” – mondta. Kizárta, hogy a módosítás puhulna holnapig. „Kedden ilyenkor ez már jogszabály” – fogalmazott.

Azt mondta, hogy az MKIK a jövő januári start mellett érvelt. „Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez”. Úgy gondolja, hogy ősz elejére a szükséges adminisztráció minden további nélkül elvégezhető, a könyvelők egy perc alatt ennek eleget tudnak tenni különösebb költségvonzat nélkül. Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt – tette hozzá. 

Arról is beszélt, hogy a kata átalakításának az az alapszituációja, hogy egyre többen ismerték fel, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés.

Szakértők szerint a kormány javaslata gyakorlatilag „felnégyelné” és megszüntetné a mintegy 450 ezer ember által használt adózási formát. Az összes ellenzéki párt tiltakozik a módosítás ellen, a Párbeszéd azt kezdeményezi, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, a Momentum és a Mi Hazánk pedig módosítót nyújtott be.