Parragh László szerint elkerülhetetlen a recesszió és a munkanélküliség növekedése

Parragh László szerint elkerülhetetlen a recesszió és a munkanélküliség növekedése

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeirol tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án (Fotó:
MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak adott interjújában arról beszélt, hogy hazánk sem tudja kivonni magát az egész Európát sújtó recesszióból. Gondnak nevezte, hogy a vállalatok is pesszimistává váltak, illetve hogy a költségvetésnek is igen szűk a mozgástere.

Parragh éppen ezért attól tart, hogy a kormány nem tud majd kiterjedt munkahelyvédelmi programot indítani. Súlyosbítja a helyzetet, hogy amennyiben nem sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokról, akkor a magyar állam kénytelen lesz devizakötvényeket kibocsátani, amelynek igen magasak a költségei.

„Azok a folyamatok, amiket ma látunk, már 3-4 éve elindultak, csak sokak számára a Covid-válság eltakarta azokat. Az MKIK már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet többek között a gazdasági szerkezetváltás szükségességére is. Az persze tudható, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, ezért is sürgettük, hogy mihamarabb kezdődjenek meg az első lépések” – vázolta az ide vezető utat a kamarai elnök.

Parragh szerint a technikai recesszió semmiképpen nem kerülhető el, a mélyebb válságot pedig a feldolgozóipari vállalatok támogatásával lehet elkerülni. Olyan támogatásokra van szükség, amely támogatja a technológiaváltást, amelyre már évek óta szükség lenne.

– Azt sem hiszem, hogy annyi pénz lenne a munkahelyek megőrzésére a költségvetésben, hogy elkerüljük a munkanélküliség növekedését. Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik – fejtette ki.

Az elnök úgy látja, hogy bár nagyon jó lenne, ha lassulna az infláció, erre kicsi az esély, tartósan magas inflációra kell berendezkednünk.