Katatörvény: Parragh szerint a budapesti kamara megtéveszti a vállalkozókat

Katatörvény: Parragh szerint a budapesti kamara megtéveszti a vállalkozókat

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke felhívja a figyelmet, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (kata tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van, ezzel megtéveszti az adóváltozásban érintett vállalkozásokat, akik így nem tudnak időben felkészülni a katából való kilépésre, és ezzel anyagi veszteség érheti őket – áll az MKIK közleményében.

Az MKIK elnöke arra hivatkozik, hogy hiába tárgyalná az Országgyűlés az ellenzéki módosító javaslatokat jövő hétfőn, a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt a rendkívüli ülés nem lesz határozatképes. Vagyis a jelenleg hatályos új kata-szabályok az idei év augusztusában és szeptemberében biztosan érvényben maradnak.

A közleményben egyúttal megjegyzik, a kamarai hálózat gyűjti a kata módosításával kapcsolatos észrevételeket, és azokat az MKIK összegezve, egységes kamarai álláspontként továbbítja a kormánynak. Ez egyben azt is jelenti, hogy hogy a BKIK – bár az ország legnagyobb kamarája, de csak egyetlen területi kamara a huszonhárom közül – kata-módosítással kapcsolatos szakmai javaslatából csak abban az esetben lesz országos kamarai álláspont, ha az az MKIK-hoz beérkezik és összegzés után a javaslatot az elnökség többsége változtatások nélkül támogatja. 

Parragh az után vádolta meg Nagy Eleket, a BKIK elnökét a vállalkozók megtévesztésével, hogy a budapesti kamara elnöksége kedden lemondásra szólította fel az országos iparkamara elnökét. A BKIK szerint Parragh félretájékoztatta és megtévesztette a kormányt. Azt írták, az elnök saját, folyamatosan változó ötleteit az MKIK álláspontjaként állította be, miközben ezzel súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát is.