Brutálisan erősödött a forint az MNB bejelentésére

Brutálisan erősödött a forint az MNB bejelentésére

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmasat erősödött a forint azt követően, hogy a jegybank péntek délelőtt bejelentette, az év végéig az MNB biztosítja az energiabeszerzéshez szükséges deviza jelentős hányadát. Virág Barnabás alelnök arról beszélt, az intézkedéssel leveszik a piacról az energia import devizaigényének jelentős részét.

Virág arról is beszélt, hogy a kamatfolyosó felső széle 25 százalékra emelkedik, ezen kívül egy egynapos 18 százalékos gyorstendert írnak ki, de az egynapos swaptenderek is folytatódnak, 17 százalékos kamatozással. Kiemelte mindezt addig alkalmazzák, amíg nem látják a pénzpiaci helyzet stabilizálódását, mert ebben a turbulens környezetben az árstabilitás mellett a piaci stabilitás biztosítása is elengedhetetlen.

– Reményeim szerint ez néhány nap lesz - mondta Virág.

A péntek reggeli 429 forinttal szemben a bejelentést követően egészen 417 forintig esett az euró árfolyama, pedig már reggel is jelentős erősödéssel indította a napot a forint azt követően, hogy a jegybank reggel hét órakor bejelentette, online háttérbeszélgetést tart. Már magára a hírre folytatódott a tegnap délután indult erősödés.

A Portfolio elemzése szerint a csütörtöki erősödés elsősorban nemzetközi folyamatoknak volt köszönhető, a pénteki erősödés viszont annak ellenére se szakadt meg, hogy az online közvetítés technikai problémák miatt megszakadt, és így nem lehetett tudni, milyen lépésre készül a Magyar Nemzeti Bank, illetve hogy egyáltalán szóba kerül-e valamiféle intézkedés.