Pénzeső: 20 milliárdot költöttek négy minisztérium jutalmazására

Pénzeső: 20 milliárdot költöttek négy minisztérium jutalmazására

Fotó: freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 20,2 milliárd forintot költött a kormányzat arra, hogy a választás környékén megjutalmazza négy minisztérium dolgozóit – számolt be a 24.hu. A hírportál közérdekűadat-igényléseiből kiderült, melyik minisztérium mennyit szánt jutalmakra. Egyes munkatársak akár 24 havi illetményüknek megfelelő összeget is kaphattak jutalomként. Ennek a feltétele az volt, hogy meghatározott összegű uniós támogatást sikerül-e időben lehívni és kifizetni a támogatottaknak.

Bár itt bruttó összegekről van szó, a 24.hu számításai szerint így is több millió forintos jutalom juthatott átlagosan egy-egy dolgozóra. A legmagasabb a Nemzetgazdasági Minisztériumnál volt ez a szám, ott munkatársanként 4,8 millió forintra rúgott a plusz juttatás, de az összeg nyilván itt sem egyenlően oszlott el az érintettek között. A miniszterek döntöttek arról, hogy ki, milyen feltételekkel, mennyi jutalomban részesülhet.

A hírportál szerint ráadásul az unió egyelőre ki sem fizette a támogatások nagy részét, azt a magyar költségvetésből előlegezték meg. A költségből megelőlegezett uniós kifizetések május végéig elérték a 993 milliárdot, miközben alig 64 milliárd forint érkezett Brüsszelből. Júniusban sem javult látványosan a helyzet: az uniós projektek kifizetései 1118,4 milliárd forintnál tartottak, miközben fél év alatt 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett.

A jutalomkeret minisztériumonként az alábbiak szerint alakult:

  • Miniszterelnökség: 3,3 milliárd forint
  • Nemzetgazdasági Minisztérium: 7,8 milliárd forint
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: 4,8 milliárd forint
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma: 4,3 milliárd forint

Ráadásul a jutalom forrásaként részben uniós pénzt használtak fel. A 24.hu úgy tudja, Brüsszelben várják a bónuszfizetésről szóló számlákat, és az uniós auditorok kezdettől árgus szemekkel figyelték az uniós támogatáskifizetések felpörgetésére szolgáló konstrukciót, de a kormánytisztviselők célfeladatában extrateljesítményt eddig nem fedeztek fel.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.