Pert fontolgatnak a kis benzinkutak az üzemanyagárak befagyasztása miatt

Pert fontolgatnak a kis benzinkutak az üzemanyagárak befagyasztása miatt

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatosan termelik a veszteséget, mert a kormány 480 forintban maximalizálta az üzemanyagok árát, miközben most drágábban szerzik be a nagykereskedőktől. A hazai és az uniós jogszabályok szerint az állam nem kényszerítheti a vállalkozásokat arra, hogy veszteségesen üzemeljenek.

Több kis benzinkút üzemeltetője is azt mondta a Szabad Európának, hogy vizsgálja annak a lehetőségét, hogy be tudja perelni a magyar államot az üzemanyagok hatósági árszabályozása miatt.

Többen arról számoltak be, hogy elkezdtek szervezkedni, és egy új érdekvédelmi szervezet létrehozásán munkálkodnak. Lapunk információi szerint már meg is alakult a Független Benzinkutak Szövetsége, melynek közgyűlése a mellékelt, az alábbiakban változtatás nélkül idézett nyilatkozatot fogadta el:

Támogatjuk a kormány családpolitikáját, de nem a családok terhére. Az üzemanyag árstop 10 000 család megélhetését érinti.

Kérjük a hatósági ár törvényes képzését, ami biztosítja családi vállalkozásaink megélhetését. (1990.LXXXVII 8. § (1) törvény)

Javasoljuk a jövedéki adó áfa mentességét.

Javasoljuk az üzemanyagok áfájának 5%-ra való csökkentétést."

Mindenközben Egri Gábor, az Envikut Kft. ügyvezetője a Szabad Európának a következőt nyilatkozta: „Valahol megértem, hogy a kormány azért vezetett be az üzemanyagokkal kapcsolatban hatósági árstopot, hogy az emberek mobilitáshoz kapcsolódó költségei ne emelkedjenek”.

Szerinte az a baj, hogy leginkább a kis- és közepes cégek, illetve a családi vállalkozások fizetik meg ennek az árát. Egri Gábor úgy látja, hogy a jogszabály miatt a töltőállomások nem adhatják a benzin és a gázolaj literjét 480 forintnál drágábban, viszont a nagykereskedelmi árakra ez nem vonatkozik, a Mol és többi cég annyiért adja az üzemanyagot, amennyiért akarja. Azáltal, hogy a Mol nagykereskedelmi ára nincs rögzítve, az olajtársaság haszonnal értékesít üzemagyagot a benzinkutaknak. 

Címkék: Mol, benzinkút, árstop