Politikai alku születhet Brüsszellel a helyreállítási terv ügyében

Politikai alku születhet Brüsszellel a helyreállítási terv ügyében

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének (j) találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sikerült megállapodnia a magyar kormánynak és az Európai Bizottságnak, így politikai alku születhet majd a helyreállítási terv ügyében – derült ki a Hvg.hu cikkéből. Korábban szeptember 30-ai határidőben állapodtak meg, de hiába, most sem sikerült megegyezniük a magyar nemzeti helyreállítási tervről (RRF).

Május 12-én nyújtotta be Magyarország a koronavírus okozta károk gazdasági enyhítéséről szóló csomagot, ebben eredetileg 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás és nagyjából 3800 milliárd forintnyi hitelt emlegettek. Ezt követően tárgyalt viszont Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, így végül módosítottak a csomagon, a kedvezményes hitelről pedig teljes mértékben lemondott a kormány.

Az Európai Bizottságnak két hónapja volt arra, hogy véleményezze a nemzeti terveket, ezután pedig a Bizottság javaslata esetén a tagállami pénzügyminiszterek adhatnák meg a végső jóváhagyást. Ezt követően hetekkel történhet meg az első utalás, amely a teljes keret tizenhárom százalékára, azaz 326 milliárd forintra rúg. Magyarország kapcsán viszont a két hónap letelte után is eltolták a határidőt, egészen szeptember 30-ig, de hiába. Tizenegy kritérium alapján zajlik az értékelés mindenesetre, a magyar hatóságokkal folyamatosan kapcsolatban vannak – jelentette ki a testület déli sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság szóvivője, Veerle Nuyts.

Az EB a magyar korrupcióellenes keret hiányosságaira hivatkozik, és az éves országspecifikus ajánlásokat emlegeti, amelyek közt visszatérő elemnek számít a magas magyarországi korrupciós kockázat. A Bizottság megfelelő garanciát szeretne kapni a kormánytól arra, hogy az uniós források felhasználása hatékonyan és átláthatóan alakul majd.

Népszava csütörtök reggeli cikke azt emeli ki, hogy derűlátó uniós forrásai szerint hat héten belül, tehát november közepéig összejöhet a megállapodás a magyar programról a kormány és az Európai Bizottság között. 

Húsz ország már megkapta a jóváhagyást, nagy részük már az első folyósításhoz is hozzájutott, összesen több mint 51 milliárd eurós értékben. A lengyel, az észt, a finn, a svéd és a magyar terv viszont még jóváhagyásra vár, a bolgárok és a hollandok pedig be sem nyújtottak ilyet.