Pontosított a kormány, mégsem jár visszamenőleg támogatás a szállodásoknak

Pontosított a kormány, mégsem jár visszamenőleg támogatás a szállodásoknak

Fotó: Unsplash/Markus Spiske

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pontosította a kormány a szállodákat üzemeltető vállalkozások bértámogatásáról szóló határozatot, a munka.hu oldalon megjelent frissített hirdetmény kizárja a novemberi bér utáni támogatást – írja a Portfolio. Vagyis hiába örültek a szállodások a szerdai kormánydöntést követően, hogy visszamenően is megkaphatják a támogatást, a pontosítást követően erre mégsem számíthatnak.

A Portfolio emlékeztetett, hogy a kormány a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbításával együtt a támogató intézkedéseket az idegenforgalom, vendéglátás ágazat eddig elfelejtett szereplőire is kiterjesztette. A kormányrendelet tartalmazott egy kellemes meglepetést: az adókedvezmények nem decembertől, hanem már visszamenőleg, novembertől érvényesek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán megjelent pontosító értelmezés azonban egyértelműen kimondja, hogy a szállodásokra eltérő szabályok vonatkoznak, számukra csak decemberre és januárra vehető igénybe a bértámogatás.

A szállodaipar számára egészen mostanáig csak az a kedvezmény volt érvényben, hogy amennyiben nem bocsátják el az alkalmazottakat, akkor az addigi foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ez hosszabb távon nyilvánvalóan nem volt alkalmas a munkavállalók megtartására, hiszen mára a hotelek teljesen kiürültek, foglalás alig van. Ezért volt égető szükség az újabb állami segítségre, vagyis a szállodáknak is jár a kedvezmény, hogy a dolgozók után nem kell járulékot fizetni, illetve az az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti.

A Magyar Hang a hét elején írta meg, hogy mielőtt lejárt volna a vendéglátással foglalkozó vállalkozások számára egy hónappal ezelőtt biztosított bértámogatás, az érdekvédelmi szervezeteik azt kérték a kormánytól, hosszabbítsa meg azt. Kedden lapunknak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke úgy fogalmazott, hogy igazán az lenne jó (ahogy azt már márciusban is kérték), ha jövő áprilisig biztosítaná a kormány a segítséget, hiszen ha vissza is vonnák a korlátozásokat januárban, nem telnének meg azonnal az éttermek.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke is hangsúlyozta, az lenne az ideális, ha a pandémiás korlátozások végéig szóló támogatásról szóló döntés születne, mert az nagy kiszámíthatóságot jelentene a szakma számára. Persze az is igaz, hogy egyelőre nem látni, meddig kell fenntartani a korlátozásokat.