Raskó György: jelentős drágulást okoz majd az ársapka kivezetése

Raskó György: jelentős drágulást okoz majd az ársapka kivezetése

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ársapka kivezetésével mindenképpen hirtelen drágulásra kell számítani az ilyen termékek esetében. A most hatósági áras árucikkek közül az étolajnál lehet az egyik legjelentősebb az áremelkedés, 70-80 százalékos drágulás is elképzelhető – erősítette meg a Magyar Hang érdeklődésére Raskó György agrárközgazdász, aki a kiskereskedelmi árak várható változásairól értekezett pénteken a közösségi oldalán.

A hatósági áras termékek Nagy Márton gazdasági miniszter minapi, az Inforádiónak adott interjúja miatt kerültek ismét terítékre. Ebben ugyanis arról beszélt, hogy az árstopok betöltötték szerepüket, ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, most már egyre drágább a fenntartásuk. Szavai szerint előbb-utóbb ki kell vezetni a hatósági árat. A miniszter ezzel lényegében ráerősített korábbi álláspontjára, ugyanis már júliusban is annak a véleményének adott hangot, hogy a hatósági ár nem jó.

Raskó György agrárközgazdász a legutóbbi Nagy Márton-nyilatkozat apropóján értekezett a kiskereskedelmi élelmiszerár-várakozásairól. A közösségi oldalán megjelent bejegyzése szerint 750-800 forintos benzinre, gázolajra kell készülni októbertől, ha tényleg kivezeti azok árkorlátozását a kormány. Kitért rá: szerinte a cukor, a sertéscomb kiskereskedelmi ára legalább 30 százalékkal fog emelkedni. A finomliszt, a filézett csirkemell, a 2,8 százalékos UHT-tej ennél is jobban drágul majd, átlagban 40-50 százalékkal kerülhetnek majd többe.

Úgy véli, a legjelentősebb, nagy tömegeket érintő áremelkedés a napraforgó-étolaj esetében várható, ennek mértéke valahol 70-80 százalék között lehet. Megjegyezte, a csirke far-hát drágulását nem tudja megsaccolni.

Lapunk érdeklődése az agrárközgazdász kifejtette: a hatósági áras termékekben bizonyosan érvényesülni fog egy egyszeri hatás, az áruk megugrása garantált. – A sertéshús ára különösen érdekes lesz. Magyarország ugyanis e tekintetben az észak-németországi árszintváltozást követi. A sertéshús ára ott gyorsuló ütemben emelkedik. A magyar élelmiszeripar és a termelők is ezzel az árral dolgoznak. Ebből az következik, hogy az élő sertés ára is felfelé fog menni, ebből következően pedig a combhús mellett valamennyi sertéshús ára is – fejtette ki.

Arra a felvetésünkre, hogy érzékelhető-e az emberek takarékoskodása, illetve felhalmozása, azt felelte: erre a kereskedelmi üzletek szokásából is lehet következtetni, mert korlátozzák az egyszerre vásárolható mennyiséget egyes hatósági áras termékek esetében. Ezek főleg eltartható termékek, így például a liszt, a cukor és az étolaj. Az étolaj literje szerinte ugyanis akár 600 forinttal is több lehet a hatósági ár kivezetése után. Erről a polcokon található, nem ársapkás étolajok ára árulkodik.

Raskó György a bejegyzésében arról is írt: az árbefagyasztás terheit a nagy élelmiszerláncok trükkösen átterhelték más háztartási árucikkekre, mosóporra, fogkrémre, borotvahabra, stb. Arra viszont nem számít, hogy ezt az árterhet leveszik a többi termékről az ársapka kivezetésével. Azaz a kormány árbefagyasztás lépése az inflációt erősítette szükségtelen módon – jelentette ki, megjegyezte: egyetlen előny származott belőle, hozzájárult a Fidesz kétharmados győzelméhez. 

Gyenge lesz a napraforgó- és a kukorica-termés is

Rákérdeztünk arra is, hogy az aszály milyen következményekkel járhat az élelmiszerárakra. Mint mondta, ez főként a termelőknek okoz jelentős veszteséget, illetve az ország mezőgazdaság által megtermelt GDP-jét csökkenti. Úgy véli: noha a világpiacon csökkent a növényi olajok árszintje, nem fog tudni visszakorrigálni az étolaj ára a gyenge magyarországi napraforgótermés miatt. Raskó György arra számít, hogy a multinacionális étolaj-előállító az idehaza felvásárolt napraforgómagból exportterméket készíthet, a magyar piacra pedig jellemzően kedvezőbb áron beszerezhető, főként ukrajnai étolajat kínálhatnak majd.

A kukoricatermés kapcsán az agrárközgazdász azt mondta, lehet, hogy az 5 millió tonnát sem éri el az aszály miatt az idei termés összmennyisége. Ennek apropóján emlékeztetett, hogy 8 millió tonnás évek is voltak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tavasszal nagyon drága volt a kukorica, aztán esett az ára. A párizsi és a chicagói-i tőzsde az árak erősödését jelzi. Ha ez tovább tart, akkor visszakúszhat a kukorica ára a tavaszi szintre Magyarországon. Ennek egyik oka az alacsony, a már említett 5 millió tonna körüli várható termésmennyiség. A bio-etanol-feldolgozók ennek a felét azonnal felvásárolják. Lesz exportra szánt készlet, és a többi marad a belföldi takarmány-előállítóknak. Ez eléggé kifeszített kukoricakészletet jelent – foglalta össze a várható helyzetet a szakember.

Felhívta viszont a figyelmet a nemzetközi piac bizonytalanságára is. A feldolgozók Ukrajnából ugyanis beszerezhetnek kukoricát viszonylag kedvező áron. Ha az ukránok szállítási készsége megmarad, akkor a felvásárlók lejjebb nyomhatják a magyarországi felvásárlási árakat. Szerinte így a betakarításkori árak tonnánként nagyjából 120 ezer forint körül mozoghatnak. Megjegyezte, két éve a 60 ezer forintos tonnánkénti ár volt a jellemző.