„Az élelmiszerek megint elkezdtek komolyabb mértékben drágulni. Éves alapon már 4,9%-nál tartunk, ez az érték a 3. legmagasabb az unión belül. Többen is megjegyezték, hogy ennél magasabb inflációt éreznek, különösen a zöldségek és a gyümölcsök drágultak átlag felett. Utánanéztem és tényleg igazuk van. Éves alapon csak a burgonya, a paprika, a karfiol és a vöröshagyma ára csökkent, jellemzően 2-5%-kal. És rajtuk kívül minden más jelentős mértékben drágult” – írja Raskó György agrárvállalkozó a Facebookon.
Az agrárszakember példákat is sorol: „a fürtös paradicsom például 36%-kal kerül most december elején többe, mint tavaly ilyenkor, a sütőtök +20%, a zeller +46%, a sóska +33%, a spenót +20%, a cékla + 36%, a jégsaláta +9%, a retek +50%, a torma +66%, a fokhagyma +45%, az almák – fajtától függően – +8 –15%-kal, a déligyümölcsök +3-15%-kal, a dió +16%-kal kerül többe. Nincs friss gyümölcs, ami olcsóbb lenne, mint tavaly ilyenkor” – írja, hozzátéve: tavaly őszhöz képest minden gabonaféle, és olajos mag termelői ára is nőtt, a búza +14%, a kukorica +30%, a napraforgó mag +62%, a repcemag +35%-kal ment feljebb, ezért számítani kell arra, hogy az e nyersanyagokból előállított élelmiszerek termelői ára is emelkedni fog. Aztán meg a fogyasztói ára is. Mivel azonban gyenge a vásárlóerő, a fogyasztói árak csak kisebb mértékben fognak emelkedni, terméktől függően 3-6%-kal” – véli Raskó György.