Reagált a Continental: „sikertörténet” a dolgozóknak a béremelésről szóló egyoldalú döntés

Reagált a Continental: „sikertörténet” a dolgozóknak a béremelésről szóló egyoldalú döntés

Szakember dolgozik a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemében 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Continental szerint a munkatársak számára inkább sikertörténet a jövő évi béremelésről egyoldalúan – tehát a szakszervezetekkel való egyezség nélkül – hozott döntés. Még akkor is, ha az idei rezsitámogatás és a jövő évi bérfejlesztés mértéke nem egy bérmegállapodás eredménye a szakszervezetekkel – derül ki a gumiipari multinacionális vállalat tájékoztatásából, amelyet szerdai érdeklődésünk nyomán küldtek.

Az ország több városában gumigyárat működtető vállalatot azért kerestük meg, mert a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szerdai közleménye szerint elmérgesedett a viszony a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) és a Continental között. Túl azon, hogy idén sem hozott eredményt a jövő évi béremelésről szóló bértárgyalás a cég és az érdekképviselet között, egy szakszervezeti filmvetítés miatt a rendőröket is kihívták egy külső helyszínen tartott rendezvényre. A makói Hagymaház kulturális központban tartott szakszervezeti rendezvényen egy olyan dokumentumfilmet mutattak be, amely a franciaországi, clairoix-i gyár bezárását és az ottani munkások sikeres harcát dolgozta fel. A cég megerősítette továbbá a makói gyárnál a biztonsági szolgálatot, a GSZSZ közlése szerint ott autókat is felsorakoztattak.

Mint arról beszámoltunk, a Makói Gumiipari Szakszervezet 200 ezer forintos kompenzációt szeretett volna kiharcolni minden munkavállaló részére az elszabadul infláció miatt. A jövő évi bérekről szóló tárgyalásokon azt is szerették volna elérni, hogy differenciált emelést kapjanak a dolgozók, mivel eltérő a keresetük. Emellett szerződéses garanciát szerettek volna a munkaadótól arra, hogy nem emeli a termelési normát, illetve a szakszervezetek az elbocsátásokba is beleszólást kértek. Ezekről azonban nem tudtak megállapodni, közlésük szerint a munkáltató egyoldalúan lezárta a bértárgyalásokat, ezáltal megnyílt az út a dolgozók előtt akár a sztrájkra is.

A Continental válaszából kiderül: a vállalat egyoldalúan hozott döntése értelmében a dolgozóknak összességében közel 230 millió forint rezsitámogatást osztanak szét az év végéig a makói és a váci telephelyen. Ez a rezsitámogatás néven futó extra jövedelem tulajdonképpen névlegesen a szakszervezet által követelt kompenzációnak felel meg – az érdekképviseleti szövetség szerint azonban a kértnél valamivel kisebb összeget jelent.

A cég közölte azt is: a fizikai állományú munkatársak 15 százalékos, míg a szellemi foglalkoztatottak 12 százalékos béremelést kapnak 2023. január 1-jétől. Emellett a cafeteria mértékét egységesen 15 százalékkal növelik.

„Továbbra sem értjük, az MGSZ hozzáállását a fenti ajánlathoz, hiszen jelen gazdasági körülmények és előrejelzések alapján úgy gondoljuk, hogy az általunk javasolt bérintézkedés kifejezetten versenyképesnek mondható” – fogalmaztak.

Megjegyezték: a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nél három szakszervezet működik, amelyből kettő (Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Contitech Dolgozók Független Szakszervezete) hajlandó lett volna aláírni a megállapodást. Emellett tisztázták azt is: az MGSZ állításával ellentétben a bérmegállapodást nem 2023 végéig, hanem 2023. július 31-ig kívánták megkötni, és garanciát vállaltak volna arra a megállapodásban, hogy az év második felére vonatkozó tárgyalásokat 2023 áprilisában elkezdik.

A filmvetítést tartalmazó szakszervezeti rendezvénnyel kapcsolatban azt írták: információik szerint erre az eseményre olyan francia szakszervezeti aktivistákat hívtak meg, akik korábban radikális lépéseket tettek a véleményük érvényesítése érdekében: többek között gyújtogattak a Continental egyik franciaországi telephelyén.

„Ilyen helyzetben helyénvalónak és szükségesnek tartjuk a biztonsági intézkedések megtételét, munkatársaink és a cég vagyonának megóvása érdekében” – fogalmaztak. Hozzátették, konkrét intézkedéseket nem kívánnak közzétenni, mert ezek nem nyilvánosak, üzleti titoknak minősülnek.