Recesszióban maradt a magyar gazdaság

Recesszióban maradt a magyar gazdaság

(Forrás: Pixabax)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1,1 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei első negyedévben a tavalyi számokhoz képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – közölte kedden reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A nyers adatok szerint a csökkenés 0,9 százalékos. Az előző negyedévet véve alapul 0,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A KSH tájékoztatója szerint a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. A visszaesést ugyanakkor mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye. A szolgáltatások növekedéséhez főként az egészségügy járult hozzá, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet.

Az adatok kapcsán a Hvg.hu megjegyezte, hogy a 2008-as világválság óta most először történt meg, hogy három egymást követő negyedévben is csökkenjen a gazdaságunk teljesítménye.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint „a szankciók negatív hatásai” csúcsosodtak ki az első negyedévben. A kormány várakozásai szerint a gazdasági teljesítmény mérséklődése ezen a szinten elérte mélypontját, a célzott intézkedéseknek köszönhetően a második negyedévében már kedvezőbb növekedési folyamatok lesznek megfigyelhetők. Ezt támasztja szerintük alá, hogy az autó- és akkumulátorgyártás, a mezőgazdaság, az egészségipar, valamint a szolgáltatások bővülése már az első negyedévben is felfelé húzta a gazdaság teljesítményét, 2023 második felében pedig új, „radikálisabb ütemű növekedési fázis veszi kezdetét, így újra kilőhet a magyar gazdaság”. A tárca tájékoztatása alapján a kormány célja nem változott: 1,5 százalékos gazdasági növekedést kell elérni és év végig egy számjegyűre kell letörni az inflációt.