Rezsicsökkentés csökkentése: szinte azonnal jöhetnek a magasabb számlák

Rezsicsökkentés csökkentése: szinte azonnal jöhetnek a magasabb számlák

Az ELMŰ munkatársa felszerel egy intelligens mérőórát Budapesten, egy XV. kerületi társasházban (Fotó: MTI/Marjai János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kormányzati Tájékoztatási Központ péntek délután közleményt adott ki a rezsicsökkentés módosításáról, melyben új információkat is megosztott. A közleményből például kiderül, hogy „az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti”. – Aki túl van a sávhatáron, azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni – nyugtatgat mindenkit a kormány. 

Ezután egy nagyon fontos mondat következik: „Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.”

A részletszabályok kihirdetésére ugyan várni kell, de a Portfólió értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy az éves fogyasztás alapján számolnak, és az augusztus 1-jét megelőző időszakot fogják figyelembe venni. Vagyis hiába határozza el valaki, hogy mostantól jobban spórol az árammal és a gázzal, a kormány visszamenőlegesen számol. 

A KTK tájékoztatásából kiindulva tehát valószínű, hogy az érintettek esetében most a 2021 augusztusa és 2022 július vége közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány (de nem kizárt, hogy 2021 január és 2021 decembere közötti időszakot nézi majd). Amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor életbe lép a magasabb piaci ár. 

Ezek szerint az idei plusz rezsidíjakat azok sehogyan sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak. Ők azonnali tehernövekedésre készülhetnek a portál szerint. Ezt annyiban logikusnak is tartják, hogy az államnak szemlátomást már most szüksége van a lakosságtól származó plusz pénzekre. Számításaik szerint az elmúlt hetekben még jobban elszálltak az áram- és gázárak, ami önmagában idén 500 milliárd forintos, jövőre pedig legalább 1100 milliárd forintos elcsúszást okozna a költségvetésben. Ezért a múltbeli fogyasztás alapján meghatározott árakkal tudja az állam a legnagyobb mértékben és leggyorsabban növelni a bevételeit. 

A lakosságnak tehát nem lesz ideje alkalmazkodni (spórolni persze azért a jövő szempontjából érdemes), egyből jelentkezik a magasabb ár, ami jelentős mértékben csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet. 

A Portfólió a KTK adatai alapján azt is kiszámolta, mekkora lehet az átlag felett fogyasztó háztartások többletterhe a következő másfél évben:  csaknem nyolcszáz ezer forint.