Román pisztáciabanda fosztogat Hollandiában

Román pisztáciabanda fosztogat Hollandiában

Fotó: Unsplash/Joanna Kosinska

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pisztáciarajongók az elmúlt hetekben elborzadva tapasztalhatják, mennyire felment a boltokban kedvenc szömörceféléjük ára. Magyarországon még nem ütötte fel a fejét a pisztáciabűnözés, Nyugaton azonban igen: a holland közszolgálati média jelentése szerint az elmúlt hetekben egy románokból álló banda számos szupermarketben módszeresen lopja az ízletes ropogtatnivalót.

A rendőrségnél, olvasható a NOS.nl tudósításában, rövid időn belül tizenhárom üzletből tettek feljelentést. A bűnözők főként Hollandia keleti részén – Deventerben és Steenwijkben – csaptak le. Miután a rendőrség elfogta őket, autóikban több tucat zsáknyi magot találtak. Letartóztatásokra is sor került. 

A rendőrség szóvivője szerint minden jel arra mutat, hogy a román elkövetők együttműködnek, és nagy valószínűséggel megbízásra követik el a lopásokat. A cselekményeknek leginkább kitett áruházlánc a Lidl – hogy miért, azt nem tudják. A német boltlánc egyébként már három éve is elszenvedője volt hasonló eseteknek, két évvel ezelőtt pedig Belgiumban ítéltek el két tolvajt, akik 900 ezer euró értékben lovasítottak meg pisztáciát ottani Lidl-üzletekből. 

Egy holland szakmai szervezet felmérése szerint Hollandiában évi 200 millió euró értékű kárt okoz a kereskedőknek a bolti lopás. A jelenség elleni küzdelem hatékonysága azonban javul, mivel a kereskedők és a rendőrség folyamatosan tájékoztatják egymást az egyes esetekről, így hamar kirajzolódik, amikor valamilyen területen egy szervezett banda lép működésbe. Ráadásul a bolti lopások ügyében szorosan együttműködik Hollandia, Németország és Belgium.