Romániában is kilőtt az infláció

Romániában is kilőtt az infláció

Fotó: Unsplash/Wine Dharma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában májusban 14,5 százalék volt az éves inflációs ráta az áprilisi 13,8 százalék után – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
Éves összehasonlításban a nem élelmiszerek drágultak leginkább: 17,18 százalékkal, az élelmiszerek 14,25 százalékkal kerültek többe, míg a szolgáltatások fogyasztói ára 7,47 százalékkal emelkedett.

Decemberhez képest 9,15 volt a fogyasztói árindex, áprilishoz mérten 1,18 százalékkal nőtt az infláció májusban.

A sütőipari és péktermékek fogyasztói árindexe átlagban 21 százalék volt, a búza- és a kukoricaliszt 30 százalékkal, a kenyér 21 százalékkal drágult. A krumpli csaknem 51 százalékkal került többe, az étolaj 44 százalékkal drágult. Az üzemanyag fogyasztói ára több mint 38 százalékkal, a gázé csaknem 87 százalékkal a villamosenergiáé 18 százalékkal nőtt egy év alatt.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa május eleji monetáris politikai ülésén 75 bázisponttal, 3,75 százalékra emelte a román alapkamatot. Ezt megelőzően április elején növelték 50 bázisponttal 3 százalékra, február elején pedig szintén 50 bázisponttal 2,5 százalékról 3 százalékra az irányadó rátát.

A központi bank ugyanakkor jelentősen növelte az inflációra vonatkozó korábbi prognózisát, így az idei év végén 12,5 százalékos fogyasztói árindexre számít a februárban várt 9,6 százalékkal szemben. 2023 végén 6,7 százalék inflációra számítanak, míg februárban 3,2 százalékot prognosztizáltak.

(MTI)