A 2008-as válságot megjósoló közgazdász szerint sötét idők jönnek

A 2008-as válságot megjósoló közgazdász szerint sötét idők jönnek

Nouriel Roubini (Fotó: Wikipedia / World Economic Forum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stagflációs adósságválság vár ránk, ami a '70-es évek és a 2008-as események legrosszabb elemeinek kombinációja lesz – idézi a Doktor Végzetnek is nevezett Nouriel Roubininek a thestreet.com oldalon megjelent szavait a Portfolio. A 2008-a válságot megjósló, de azért nem mindenben a jövőbe látó közgazdász szerint az, aki enyhe és átmeneti recesszióban bízik, az téveszmékben hisz.

– Több okom van azt hinni, hogy súlyos recessziót és adósságválságot látunk majd – mondta a híresen pesszimista közgazdász. Szerinte téveszme azt hinni, hogy rövid és csekély recesszió jön. Roubini az előttünk álló válságot a 2008-as és az 1970-es helyzet kombinációjához hasonlította, és úgy látja, hogy ez a válság nem olyan lesz, mint az előzőek.

– 1970-ben stagflációba zuhant a gazdaság, de nem alakult ki adósságválság, mert az eladósodottság alacsony volt – írja véleménycikkében. 2008 után adósságválságba kerültünk, amit alacsony infláció vagy defláció követett, mert a hitelválság visszavetette a keresletet. Jelenleg kínálati sokkot tapasztalunk a magasabb eladósodottság közepette, azaz a stagfláció és adósságválság kombinációja következik – jósolta az örök pesszimista közgazdász.