RTL: több, a paksi bővítésen dolgozó munkásnak felmondtak

RTL: több, a paksi bővítésen dolgozó munkásnak felmondtak

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Roszatom egyik alvállalkozója több, a Paks 2 beruházáshoz tartozó építkezésen dolgozó munkavállalónak is felmondott a héten – hangzott el az RTL Híradóban kedden Harangozó Tamás szocialista képviselő beszámolója alapján. A Híradónak nyilatkoztak olyan munkások, akiknek több havi bérükkel tartozik a cég.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselőt több, az építkezésen dolgozó szekszárdi munkás kereste meg azzal, hogy az őket foglalkoztató cég kezdeményezte a szerződésük felbontását és sokaknak hónapok óta nem fizetnek bért. „Idén januártól kezdve nagyon sok ember nem kapott fizetést. Én perpillanat a februári és ezt a havi...másfél hónapja nem kaptam egyáltalán fizetést” – mondta egyikük az RTL Híradónak. Márciusban két hét kényszerszabadságra küldték a dolgozókat, ám amikor visszatértek, közös megegyezéssel történő szerződésbontásról szóló okirattal várták őket. A cég vezetői oroszok.

Fennáll a gyanúja, hogy ez a cég egyszerűen be fog csődölni és nem is fogják megkapni a pénzt. Én felszólítom a kormányt és személy szerint a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost is, hogy azonnali hatállyal intézkedjen – mondta Harangozó Tamás.

Süli János hivatala a Roszatomhoz irányította az RTL stábját, mert ezen az építkezésen az orosz cég megbízásából folyik a munka. A Roszatom magyarországi képviselete elismerte, hogy vannak problémák. Úgy fogalmaztak: „bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek,” ám a projekt orosz fővállalkozója „külön erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy segítse az alvállalkozóit”.

Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy a nehézségeknek közük van-e az Oroszországra kivetett szankcióknak de állították: az ütemterv szerint halad  amunka.