A Ryanair mindenhol az utasokra terheli a kormányzati különadókat

A Ryanair mindenhol az utasokra terheli a kormányzati különadókat

A Ryanair egy gépe (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha figyelemre méltó gyorsasággal indított a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi eljárást a Ryanair légitársasággal szemben az extraprofitadó utasokra terhelése miatt, elképzelhető, hogy nem lesz miért elmarasztalni az ír diszkontlégitársaságot. Erről a Hvg.hu írt, amely szerint a légitársaság szerződési feltételeiben szerepel, hogy minden kormányzati adót áthárítanak az utasokra, még akkor is, ha a foglalásuk után vezették be.

A társaság honlapján szereplő szerződési feltételekben ugyanis szerepel, hogy „Önnek meg kell fizetnie minden kormányzati adót (beleértve, de nem kizárólagosan a légiforgalmi adót), amelyet a jegy ára tartalmazhat. (...) A kormányzati adók folyamatosan változnak és a foglalást követően is bevezethetők. Ha valamely kormányzati adó a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót (vagy a különbözetet)”.

A Ryanair már csütörtökön jelezte, hogy az utasokra terheli a különadót. Ez az utasoknak küldött tájékoztatásból derült ki. A díj mértéke utasonként 3900 forint, ennyivel emelik a jegyárat. Felajánlották egyúttal a lehetőséget, hogy az utas lemondhatja a foglalását, akkor a teljes összeget visszakapják. A légitársaság egyébként arra is kérte a magyar kormányt, hogy vonja vissza az extraprofitadót, az ugyanis visszavonhatatlan károkat okoz a turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak. A vállalat szerint a különadó több mint ostobaság, hiszen a járvány, a háború és az egekben lévő olajárak miatt az iparág jelenleg nem nyereséges.

A portál emlékeztetett, hogy a Ryanair más országban is a magyarországihoz hasonlóan járt el. Belgiumban is kivetették a pluszadót a légitársaságokra, a társaság ott is ugyanúgy áthárította a jegyvásárlókra a költségeket, mint ahogy Magyarországon. Belgiumban április 1-jén szabták ki az új adónemet. 500 kilométeren belül 10 euró, az Európán kívüli utakra pedig 2-4 euró a járulékteher minden egyes útnak induló utas után.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a magyar kormány éles kritikával illette a légitársaságot a kereskedelmi gyakorlata miatt. Nagy Márton, az új kormány gazdaságfejlesztési minisztere pénteken elfogadhatatlannak és tisztességtelennek minősítette a Ryanair jegyárusítási gyakorlatát, ezért a tárcavezető fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben Nagy emlékeztetett, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat, és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. A kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel – olvasható a közleményben.

Ezt követően rendelte el fogyasztóvédelmi vizsgálatát a Pest Megyei Kormányhivatal.