Ryanair-vezér: Nagy Márton egy komplett idióta

Ryanair-vezér: Nagy Márton egy komplett idióta

(Forrás: Ryanair.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden bizonnyal kevesebb időpontban fog magyarországi járatokat indítani a különadó miatt a Ryanair – mondta Michael O'Leary, a cég vezérigazgatója a Hvg.hu-nak

Európa legnagyobb fapados légitársaságának vezetője a különadót bejelentő gazdaságfejlesztési miniszterről azt mondta, hogy „Nagy Márton egy komplett idióta. Nem tudjuk megérteni azt az érvelését, hogy »extraprofit különadót« kell kivetni a légiiparra, amikor az elmúlt évben rekord veszteségeket szenvedtünk el a Covid és az ukrajnai háború miatt.”

A Ryanair 355 millió eurós veszteségről számolt be az elmúlt 12 hónapra, a Wizz Air, amelyik a második legnagyobb légitársaság Magyarországon a Ryanair után, majdnem 650 millióról – mondta.

Szerinte az az érvelés is sántít, hogy ezzel a magyar családokat védi meg. „Mégis hogy védené meg ezzel azt a több százezer családot, amelynek barátai, rokonai, szülei, gyerekei, testvérei élnek az EU másik országában, és amelyek most majd plusz tíz eurót lesznek kénytelen fizetni, ha meg akarják látogatni őket. De ennek az idióta miniszternek csak az jutott eszébe, hogy a légitársaságok extraprofitot termelnek, amikor az elmúlt két évben rekord veszteséget halmoztak fel” – fogalmazott Michael O'Leary.

Hozzátette: nem hiszi, hogy megszüntetnének desztinációkat, de minden bizonnyal kevesebb időpontban fognak magyarországi járatokat indítani: van, ahol a heti sűrűség fog csökkenni, van, ahol a napon belüli járatok száma. „Mert azt minden elismert közgazdász megmondaná, hogy ha adót emelnek, akkor visszaesik a jövedelem, hiszen ki akarna ide jönni, amikor mehet mondjuk Csehországba is, Szlovákiába, Görögországba vagy Portugáliába is, ahol nem kell ezt az extradíjat kifizetni. Miért jönnének Magyarországra, ahol van egy miniszter, aki megadóztatja azt a kiváltságot, hogy valaki belépjen az országába?” – tette fel a kérdést.

Azt is mondta, hogy nem tárgyaltak a hivatalosan a magyar kormánnyal, nem fecsérlik arra az idejüket, hogy egy olyan kormánnyal tárgyaljanak, „amelyiknek ez az ostoba miniszter is a tagja”.

„Ha jól tudom, Magyarország az Európai Unió tagja, az Európai Unióban pedig a légitársaságoknak jogukban áll kialakítani az árazási politikájukat. Az európai kormányoknak nincs joga beleszólni abba, milyen árakat szabunk. Szóval nem ez a hibbant miniszter fogja nekünk megmondani, hogyan árazzunk, vagy nem ő fog kritizálni minket az árazásunk miatt. Az egyetlen, aki emiatt panaszkodhat, azok az utasaink” – mondta.

A Ryanair a nap folyamán egy közleményben már útonállónak nevezte a kormányt. A különadó miatt az EasyJetnél is drágulni fognak a jegyek, és a Wizz Air is hasonlóról számolt be.