Segítség nélkül a fitnesztermek harmada csődbe mehet

Segítség nélkül a fitnesztermek harmada csődbe mehet

Egy nő felmutatja védettségi igazolványát egy belvárosi edzőterem vendégpultjánál Nyíregyházán 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős veszteséget jelent a vállalkozók számára, hogy a tavaly november és idén május között fél évben legfeljebb tíz százalékos kapacitással működtek a fitnesz-termek, mert csak igazolt sportolókat fogadhattak – írja a Világgazdaság. Az egy hónappal ezelőtti nyitást követően csak lassan tértek vissza az amatőr sportolók, még a nagyvárosi frekventált helyeken is legfeljebb a normál forgalom hatvan százalékát érték el az üzemeltetők, de a kisebb településeken a korábbi forgalomnak harminc százaléka jellemző.

A portálnak nyilatkozó Nyárasdi Zsolt, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (MAFORSZ) elnöke elmondta, a fogyasztói szokások megváltozásának részben a védettségi igazolvány hiánya és a megbetegedéstől való félelem az oka, valamint, hogy az emberek egy részének nincs pénze edzőterembe járni. Ráadásul a vendégek a járvány újabb hullámától tartva inkább napi jegyeket vásárolnak, a havi és az éves bérletek iránti igény jelentősen lecsökkent. Nyárasdi Zsolt szerint ezért az üzemeltetők számára a bérleti díjak kifizetése súlyos terhet jelent.

Kiss József, a szövetség főtitkára arra hívta fel a figyelmet,  hogy 2017 és 2019 között sokan fektettek tőkét fitneszterem üzemeltetésébe, ehhez azonban sok esetben jelentős hitelt kellett felvenni, és a több tízmillió forintra rúgó eszközköltségnek csak a felét fizették ki, a maradékot a napi bevételből törlesztették, amíg volt forgalom. Most azonban, amikor töredékére esett vissza a forgalom, gondjaik vannak a fizetéssel. A szövetség elnöke és főtitkára egyaránt úgy vélte, ha nem térnek vissza a vendégek, vagy ha nem kap az ágazat segítséget a kormánytól, akkor 3-6 hónapon belül a fitnesztermek mintegy 30 százaléka a csőd szélére kerülhet.