Soha nem látott magasságban a gázár

Soha nem látott magasságban a gázár

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden is komolyan, 30 százalékkal emelkedett a gáz ára, szerdán délelőtt azonban ezt is durván túlszárnyalta a hihetetlen mértékű, 58 százalék körüli emelkedéssel a legközelebbi, áprilisi határidős gázár a holland gáztőzsdén, és így az ár 193 eurón új történelmi csúcsot ért el.

A Portfolio cikkéből az ok is kiderül, a Gazprom mára csak a 20 százalékát foglalta le a Jamal-Európa gázvezetéken elérhető tranzit kapacitásnak, ami arra utal, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja, ami az árak ugrásához vezet.

A német gazdasági miniszter ezt a lehetőséget már egy reggeli interjúban felvázolta, de hozzátette, az olyan forgatókönyv, amire felkészültek.

A reggeli bejelentésben a Portfolio szerint Robert Habeck német gazdasági miniszter arról beszélt, a mostani téli-nyári szezont még kibírják a jelenlegi gázmennyiség mellett, de a következő téli szezon előtt további intézkedéseket hoznak, amellyel arra a minap már kiszivárgott törvényjavaslatra utalt, miszerint kötelezően előírnák a magánkézben lévő gáztárolóknak a teljes feltöltést a fűtési szezon előtt, ha pedig ezt mégse tennék meg, akkor állami tenderekkel szereznének be gázt az üresen maradó tárolói szintre. Mindez nyilván tartósan magas gázárakat válthat ki.

Szergej Kuprijanov, Gazprom szóvivője újságírókkal szerdán Moszkvában még azt közölte, hogy a cég továbbra is a megszokott módon szállít orosz gázt Európába ukrajnai tranzittal. Kuprijanov szerint a Gazprom az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban, március 2-án 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül. A TASZSZ hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt. 

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ellenzéket ostorozta, mert szerinte a gázszállítások és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték.

– Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek (.) Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaáremelkedés következik – mondta. (Ugyanakkor Szijjártó arra nem adott magyarázatot, hogy a várhatóan tíz múlva üzembe álló Paks 2 miként befolyásolná a közeljövő energiaárait. Annak pedig nem találtuk nyomát, hogy az ellenzék a gázszállítás leállítását kezdeményezte volna – a szerk.)