Soha nem volt akkora a hiány, mint szeptemberben

Soha nem volt akkora a hiány, mint szeptemberben

Budapest, 2019. június 4.
A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyûlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én.
MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén szeptemberben 391 milliárd forintos mínuszt hozott össze a magyar államháztartás központi alrendszere, ez a valaha volt legnagyobb szeptemberi deficit, így a központi költségvetés összesített éves hiánya elérte a 2292 milliárd forintot – írja a Napi.hu.

A Pénzügyminisztérium szerint annak köszönhető a látványos hiány, hogy a gazdaság újraindításához jelentős forrásokat kellett mozgósítani.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra 143,5 milliárd forintot, a Magyar falu programra pedig 134,5 milliárd forintot fordított a kormány.

A versenyképesség-növelő támogatásra 94,7 milliárd forint jutott, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatra 72,9 milliárd forint, a vasúti fejlesztésekre 60,2 milliárd forint, a nemzeti agrártámogatásokra pedig 52,4 milliárd forint. Jelentős kiadásokat jelentett továbbá a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására fordított 31,1 milliárd forint, valamint az Egészséges Budapest Programra szeptember végéig kifizetett 29,7 milliárd forint.

Bár már most is jelentős a hiány, a kormány tervei szerint az év végéig még további 1732 milliárd forinttal nőhet a passzívum.