„Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban”

„Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban”

Szörfös a hidegfronttal érkező erős szélben a balatonfenyvesi szabadstrandnál 2021. június 13-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz a Balaton partján a vendéglátásban dolgozók helyzete, nagy a munkaerőhiány. Többen az építőiparban és a kereskedelemben helyezkedtek el – derül ki a Veol.hu összeállításából.

– Nemcsak munkaerőhiányról van szó, hanem arról is, hogy akik hajlandó lennének dolgozni, azoknak túlzottan nagyok az elvárásaik lehetséges munkaadóikkal szemben. Az anyagiakat, a körülményeket tekintve is. Ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak. Úgy sikerült megoldanom a munkaerő-felvételt, hogy február óta hirdettem az állásokat és mostanra, június közepére betölthettem az üres helyeket, megvan a szükséges létszámunk – mondta Árvai Anita, aki éttermet vezet a Balatonnál.

Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni – mondta a Veol.hu-nak Mészáros Zoltán veszprémi étteremtulajdonos.

Országosan több tízezer ember elhagyta a szakmát – tette hozzá. Tapasztalatai alapján az építőipar számított a legjelentősebb elszívó szektornak, ahol ugyanannyi pénzt kereshetnek a korábbi vendéglátósok, mint előző munkahelyeiken. Viszont a jelenlegi állásuk családbarátabb számukra, nem kell éjszakánként, hétvégenként dolgozniuk. „Elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő. Emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül. Mindez kihat az étlapok áraira” – vázolta a helyzetet.

Toskosz Dimitrisz, aki egy a Balaton partján lévő városban működtet éttermet, arról beszélt, hogy sok kollégájától, vendéglátóstól, tulajdonostól hallja, hogy gondot jelent nekik a szakember-felvétel. A strandokon található egységek, lángososok, büfések közül is többen a munkaerőhiány következtében vannak gondban.

Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például olyan esküvőre, amit az étterem külső helyszínre kitelepülve lát el, beugranak segíteni egy-egy estére. Ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen a kereskedelemben helyezkedtek el. Azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik, nem tudják, mit hozhat még a fertőzésveszély ősszel, jövőre.

Címkék: Balaton, vendéglátás