Sosem volt még ilyen rossz éve a forintnak

Sosem volt még ilyen rossz éve a forintnak

Forint és euró (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az euróval szemben 14-szer, a dollárral szemben 26-szor jutott olyan mélypontra a forint árfolyama idén, mint korábban soha. A környező országok pénzeihez képest is messze a magyar fizetőeszköz szerepelt a legrosszabbul – hangzott el az RTL Híradóban

A forint árfolyama idén 26-szor került történelmi mélypontra a dollárral szemben. Március első hetében például rögtön négyszer is. Július 6-án pedig már a 400 forintos határt is átszakította a dollár árfolyama. Az utolsó, korábban elképzelhetetlennek tűnő mélypont október 13-án volt, ekkor 1 dollár 450 forintba került.

Az euróval szemben idén 14-szer jutott olyan mélyre a forint, mint korábban soha. Március 7-én már majdnem elérte, június 13-án pedig át is lépte a 400 forintos határt az árfolyam. És a dollárhoz hasonlóan az euró is október 13-án került a legtöbbe eddig: 434 forintba.

Egyértelmű, hogy a liftezésben egyrészt mindig annak volt szerepe, hogy a jegybank hogyan reagál kamatemelésekkel. Másrészt pedig az is látszik, hogy a forint lényegesen rosszabbul viselte az inflációt és a háborús helyzetet, mint például a zloty vagy a cseh korona – vélekedett Tóth Levente, a Bank360 kommunikációs igazgatója. Míg a forint az értéke több mint 9 százalékát elvesztette az euróval szemben, addig a lengyel zloty értéke csupán másfél százalékot csökkent, a cseh korona és a román lej viszont még erősödött is. A dollárral szemben az összes környező ország fizetőeszköze veszített, de a forint esése volt messze a legnagyobb, több mint 16 százalék.A Bank360 szakértője szerint leginkább az uniós támogatások körüli bizonytalanságok miatt vesztett kiemelkedően az értékéből a forint.  

Amennyiben az eurótámogatások elkezdenek megérkezni Magyarországra, az biztos, hogy jótékony hatással lesz a forintra – a Bank360 szakértője szerint azonban ettől nem várható, hogy a forint lényegesen erősödjön. Az árfolyam zuhanása viszont mérséklődhet, és az euró ára tartósan megmaradhat a 395 és 415 forint közti tartományban.