Változatlanul hagyta a magyar államadósság osztályzatát az S&P

Változatlanul hagyta a magyar államadósság osztályzatát az S&P

A Standard and Poor's (S&P) hitelminősítő intézet irodája New Yorkban a 2011. december 8-án készült archív felvételen. (MTI/EPA/Justin Lane)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek „BBB/A-2” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát pénteken a Standard & Poor's globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings).

A cég a Londonban bejelentett döntés részletes indoklásában kiemelte, hogy az idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést vár reálértéken számolva a magyar gazdaságban.

Az S&P elemzői az általuk valószínűsített növekedés hajtóerői között említették a koronavírus elleni magyarországi oltási kampány hatékonyságát és a folytatódó költségvetési ösztönzést.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 2021-ben 7,5 százalék lesz, és 2022-ben is megközelíti a 6 százalékot.

Az S&P becslése szerint ennek következményeként a GDP-arányos nettó államadósság-ráta az idei év végén 73 százalék körül lesz. (MTI)