Standard & Poor's: egy lépéssel közelebb a felminősítéshez

Standard & Poor's: egy lépéssel közelebb a felminősítéshez

(Fotó: Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyancsak pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat kilátásának pozitívra javításához fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett értékelésében kiemelte: a pozitív kilátás azt jelenti, hogy a cég 24 hónapon belül javíthatja a magyar osztályzatot, ha Magyarország gazdasági teljesítménye a továbbiakban is erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint a vele összehasonlítható besorolású társgazdaságoké.

Ha más nem, a koronavírus megállíthatja a gyorsuló inflációt | Magyar Hang

Januárban 4,7 százalékos volt az infláció, azonban - miként azt Róna Péter közgazdász lapunknak elmondta - ennek kiszámításánál nem veszik figyelembe például a lakhatás költségeit. A szakértő szerint szükséges a forint erősítése, a laza monetáris politika szigorítása, mert ha ez elmarad, egyetlen dolog foghatná vissza az inflációt, ha a koronavírus járvány eszkalálódása miatt jelentősen csökkenne a világgazdaság növekedése.

Az S&P hozzátette: javulhat a magyar osztályzat akkor is, ha az államháztartási hiány az előrejelzési távlatban jelentősen csökken. A hitelminősítő szerint a magyar államadósság-besorolás kilátásának pozitívra javítása a magyar gazdaság erőteljes növekedési kilátásait tükrözi.

Indoklásában a hitelminősítő kiemelte: azzal számol, hogy a magyar gazdaság erős növekedési környezetében is sikerül kordában tartani a makrogazdasági egyensúlytalanságokat. „Tavaly óta a magyar gazdaság növekedési üteme gyorsult, és meghaladta a Standard & Poor's várakozásait” – idézi az elemzést az MTI.