Szabad Európa: az uniót is érdekli a magyar autópályák 35 évre szóló koncesszióba adása

Szabad Európa: az uniót is érdekli a magyar autópályák 35 évre szóló koncesszióba adása

Kilépésre várakozó kamionok Röszkénél az M5 -ös autópályán. Fotó: Lukács Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem kapta meg azokat az előzetes számításokat a Transparency International Magyarország (TI) korrupcióellenes szervezet a Nemzeti Koncessziós Irodától (NKI), amelyek igazolták volna, hogy megéri az államnak 35 évre magáncégeknek átadni a hazai gyorsforgalmi utak üzemeltetését. Ez azért érdekes fejlemény, mert a koncessziós irodát jogerős bírósági ítélet kötelezi az adatok átadására. A Szabadeurópa.hu azt írja, hogy az információkat azért is illene kiadni, mert az NKI a közérdekű adatigénylési perben folyamatban lévő ügyre hivatkozott. A védekezés szerint azért nem adhatta ki az állami intézet az adatokat, mert a pályázat még nem zárult le, a jelentkezők és a számítások nyilvánosságra kerülése rontaná az állam alkupozícióját.

Miután már az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalán is megjelent a hirdetmény, amelyből kiderült a nyertes pályázó neve, okafogyottá vált az előzetes számítások eltitkolása. A Szabad Európa úgy tudja, hogy az NKI nem fogadta el a jogerős ítéletet, ezért a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel.

Mint ismeretes, az autópálya-üzemeltetés konceszióját 35 évre adta oda az állam a Themis Magántőkealap által vezetett konzorciumnak, amelynek a Mészáros Lőrinc és Szijj László érdekeltségébe tartozó cégek is a tagjai.

Az üzemeltetés kiszervezése azért lényeges fejlemény – hívta fel a figyelmet a Transparency –, mert a nyertes 35 évig egyeduralkodó lesz a piacon. Eldöntheti, hogy kivel szerződik alvállalkozói munkákra, kivel épít utakat, kivel tartja karban. A koncesszió ideje alatt közbeszerzést sem kell kiírni, a nyertes 35 évre monopóliumot szerez.

Nagy Gabriella, a Transparency közpénzügyi programvezetője szerint a kiírás kapcsán a kormány is elkészítette hosszú távú számításait. – Nagyon fontos lenne, hogy ezek az adatok nyilvánosságra kerüljenek, hiszen ez támasztaná alá azt, hogy jobban járnak az adófizetők a koncessziós megoldással – mondta a portálnak.

Arról is beszámoltak, hogy az Európai Bizottság is figyelemmel kíséri a koncessziós pályázat alakulását. A TI ugyanis tavaly júliusban az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságához fordult, hogy vizsgálják meg a 35 évre tervezett autópálya-koncesszió uniós jognak való megfelelőségét. A Szabad Európa információi szerint a brüsszeli testület arra vár, hogy az aláírt megállapodást megvizsgálhassa. Brüsszeli forrásból úgy tudják, hogy a bizottságot az érdekli, hogy valóban koncessziós pályázat történt-e, mert az állam fix díjat fizet a nyertes magáncégeknek.

„A koncesszió lényege, hogy a koncesszor viseli az üzemeltetés kockázatát, ő szedi be az autópályadíjakat és fedezi a költségeket. Ha nyer, örül, ha veszít, bosszankodhat. De olyan a világon nincs, hogy előre meghatározott összeget kap, miközben az állam továbbra is beszedi az autópálya-használati díjakat” – mondta Nagy Gabriella.

Ma reggeli hír volt különben, hogy a kormányközeli Mediaworks kiadásában megjelenő Világgazdaság kimutatta, hogy szerintük jó üzlet volt az államnak az autópálya-üzemeltetés kiszervezése Mészároséknak.