Három fideszesnél talált szabálytalanságot a számvevőszék

Három fideszesnél talált szabálytalanságot a számvevőszék

Orbán Viktor és Pócs János a politikus és a Fidesz 2022-es győzelme után (Forrás: Pócs János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pócs Jánosnál, Pánczél Károlynál és Mészáros Lajosnál is problémákat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amikor a kampányra fordított források elszámolását vizsgálta. A szervezet most végzett az országgyűlési választáson képviselethez jutott egyéni jelöltek áttekintésével. Az összeget felhasználó kilencvenhét érintett közül kilencvennégy megfelelt a törvényi előírásoknak. 

A 118 egyéni jelölt közül 18 lemondott összesen 21,3 millió forint igénybevételéről, és bocsátotta azt az összeget a jelölő pártja rendelkezésére. Volt egy jelölt, aki nem mondott re a pénzről, de saját nevében sem kötött megállapodást. A kincstár összesen 117,1 milliós támogatást bocsátott a jelöltek rendelkezésére.

Pócs Jánosról a vizsgálat azt találta, hogy „a támogatás felhasználását igazoló számlák, számviteli bizonylatok a Kftv. 2. § (6) bekezdésében előírtak ellenére nem a jelölt nevére szóltak, emiatt az igénybe vett támogatás visszafizetése vált indokolttá.” Pánczél Károlyról az ÁSZ azt közölte, „az ellenőrzött egyéni képviselőjelölt a részére juttatott központi költségvetési támogatásból 100,0 E Ft-ot nem szabályszerűen használt fel. A jelölt részére juttatott támogatásból 1058,3 E Ft felhasználása és elszámolása szabályszerű volt.” Mészáros Lajos esetében pedig úgy találta a vizsgálat, „az ellenőrzött egyéni képviselőjelölt a részére juttatott központi költségvetési támogatásból 288,9 E Ft-ot nem szabályszerűen használt fel. A jelölt részére juttatott támogatásból 890,8 E Ft felhasználása és elszámolása szabályszerű volt.”

A jelölő szervezetek által a kampányra fordított pénzeszközök ellenőrzése még folyamatban van.