Szakszervezetek: A német kurzarbeitet kellene bevezetni idehaza is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magasabb bértámogatást kértek a munkaadók a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán. A tanácskozást a szakszervezetek kezdeményezték, miután újra erősödni kezdett a koronavírus-járvány.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a kormány a szeptember közepére ígért új gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot, és ennek részeként a már nem igényelhető munkahely-védelmi bértámogatáshoz hasonló segítséget is kilátásba helyezett. Ennek elemeiről részleteket azonban nem osztottak meg velük – idézi a szakszervezeti vezetőt az Infostart.hu.

Szerinte abban minden érintett egyetért, hogy a munkahely-megtartó és bértámogató programot is folytatni kell, de leginkább az utóbbit, a kurzarbeit formájában. A kurzarbeit lényege, hogy a kormány a koronavírus okozta leállások miatt csak részmunkaidőben foglalkoztatott munkások bérének egy részét átvállalja, így a cégek meg tudják tartani a dolgozóikat. 

„Ismételten a szállodaipar, a légi közlekedés és a vendéglátás fog súlyos helyzetbe kerülni. Nagyvárosokban, konkrétan Budapesten a szállodák le fognak állni, be fognak zárni, elég sok munkavállalót lehetetlen helyzetbe hozva” – figyelmeztetett Palkovics Imre.

Mint elmondta, a munkaadók olyan javaslatot tettek le az asztalra, miszerint német példára a teljes kiesett bér 60 százalékát kellene fizetni, nem pedig a kieső 50 százalék 70 százalékát. Ezzel Palkovics Imre is egyetért, hiszen így lehetne fenntartani a foglalkoztatást.

A munka törvénykönyve közelgő módosításáról – például az egyeztetési kötelezettségről home office-ügyben – elmondta, a kényszer olyan változtatásokat hozott, amelyekben vannak pozitív elemek. „A kormány szabályozni akarja ezt a területet, a koncepciót mind a munkaadók, mind a munkavállalók elfogadhatónak tartják” – mondta, külön kiemelve, hogy a munkáltató az otthon dolgoztatott munkaerő rezsijébe is beszáll a minimálbér 10 százaléka erejéig, ami 16 ezer forint körüli összeg, ezenkívül eszközöket is biztosíthat a munkáltató 50 ezer forint értékben.

Mint megírtuk, a folytatódó járvány miatt Németországban és Franciaországban is több hónappal meghosszabbítják a bérkiegészítési programot.