Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége harcászati gépeket gyártó vállalatot szerzett

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége harcászati gépeket gyártó vállalatot szerzett

Az Aero Vodochody repülőtér (Fotó: Wikipedia, DeeMusil)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány hónapja derült ki, hogy a volt londoni nagykövet be szeretne szállni a cseh repülőgép-gyártásba, most pedig meg is szerezte az Aero Vodochody vállalatot – számolt be róla a 444 az E15 cseh gazdasági napilap híre alapján. Az említett cég katonai kiképző, egyben könnyű harcászati gépeket is gyárt. A szerződést júliusban írták alá, ez alapján pedig mától lett új tulajdonos a HSC Aerojet, ami nyolcvan százalékban Szalay-Bobrovniczky Kristófé, húsz százalékban pedig a cseh Omnipol társaságé. A Vodochody repülőtér így szintén az üzletember érdekkörébe került.

Az Aero Vodochody éléről ezzel leköszönt Dieter John, az új vezérigazgató pedig Viktor Sotona, aki előzőleg a pardubicei ERA-t vezette. Sota szerint az Aero továbbra is fejleszti majd a vállalkozása mindhárom pillérét, tehát a saját repülőgépek kifejlesztését és gyártását, a repülőgépek szervizelését és javítását, valamint az aerostructures programot.

Az Aero Vodochody innentől nem tagja a Penta Groupnak. Utóbbi 2007-től, a cég privatizációjától kezdve tulajdonolta a repülőgépgyárat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férjének cége 150 millió eurós hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, ehhez a kormány vállalt készfizető kezességet. Az ezt megállapító kormányhatározat szerint erre egy védelmi ipari fejlesztéshez van szükség. 

A repülőgépgyárat korábban Tombor András szerette volna megvásárolni, ő viszont végül nem tudta szállítani az ehhez szükséges összeget.