Szép csendben, de megindult az elbocsátási hullám az autóiparban

Szép csendben, de megindult az elbocsátási hullám az autóiparban

Kecskeméten készült Mercedes kompakt személyautók a Mercedes-Benz gyárában 2016. május 24-én (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországot sem kerülik el az autóipari leépítések, amelyeket egyelőre nem a kereslet csökkenése, hanem a termelés racionalizálása indokol. A kecskeméti Mercedes – lemásolva a győri Audi és néhány beszállító lépését – úgy csökkenti a dolgozói létszámot, hogy nem hosszabbítja meg a lejáró szerződéseket, illetve a távozó emberek helyére nem vesz fel új munkaerőt.

A Mercedes ugyan néhány munkatársától megválik, de ez nem jelenti azt, hogy tömeges leépítés venné kezdetét – mondta a Magyar Hangnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet elnöke annak kapcsán, hogy a kecskeméti üzem több eddigi munkatársának szerződését nem hosszabbítja meg. A gyár közlése szerint sincs szó tömeges leépítésekről: egyedi esetekben döntöttek a munkaviszony felmondásáról, amelyek az egyes gyártási folyamatok optimalizálása révén elért hatékonyságnövekedéssel függenek össze.

A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet, a Mercedesnél csakúgy, mint más autóipari cégnél passzív leépítés zajlik. Ez azt jelenti, hogy nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződéssel alkalmazottak munkaviszonyát, a természetes fluktuációval kilépők, illetve a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat. A kölcsönzött munkaerőt részben vagy teljesen leépítik, esetleg technológiával pótolják az élőmunkát.

– Egyelőre minden autógyártó és autóipari beszállító kivár, mert nem tudni, mi következik a robbanómotoros időszakot követően, azaz melyik technológiába érdemes fektetni

– fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki szerint bár egyelőre még nem fenyeget a nagyobb mértékű leépítés, de arra számítanak, hogy ez is be fog következni.

Csath Magdolna: A BMW nem hazánk, hanem saját versenyképességét növeli | Magyar Hang

A BMW-gyár magyarországi letelepedésével túlságosan függeni fog a magyar gazdaság a járműipartól, ami igen nagy veszélyt jelent. A beruházás a BMW versenyképességét növeli, s nem az országét, hiszen nem tudásalapú magyar munkahelyeket jelent.

László Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az autóiparban leépítések zajlanak, azaz magyar dolgozókat küldenek el, külföldi munkavállalókat továbbra is alkalmaznak ezekben a gyárakban. A magyar munkaerő védelmében szükségesnek tartanák egy olyan országos átképzési rendszer megszervezését, amely megteremtené az átjárást például az autóipar és a közlekedési vállalatok között. Jelenleg ugyanis az utóbbi területen igen komoly munkaerőhiány van, a két terület között viszont szinte egyáltalán nincs átjárás. Ehhez azonban komolyan felfejlesztett felnőttképzésre és tudatosan felépített országos programra lenne szükség.

Jobb oktatás helyett presztízsberuházásokra költünk | Magyar Hang

Az elmúlt hetekben csak úgy záporoztak a brüsszeli figyelmeztetések, eljárások, és jelentéstervezetek Magyarországra. A sort az Európai Parlament állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának jelentése nyitotta meg - ebben a jogállamiság kapcsán fogalmaztak meg aggályokat -, és egy súlyosabb gazdasági intés zárta. Utóbbiban azt veti az Európai Bizottság a kormány szemére, hogy túlköltekezett, ezért már idén megszorító intézkedéseket kellene hoznia.

– Az ilyen irányú fejlesztéshez szükséges erőforrásokkal kizárólag a kormány rendelkezik. Ha elindul az országos átképzési rendszer fejlesztése, abban a Vasas Szakszervezet készséggel vesz részt – hangsúlyozta László Zoltán.

A mostani bejelentés nem egyedülálló hiszen tavaly október végén már a győri Audi-gyár kapcsán is 1200 fős leépítésekről jelentek meg hírek. Akkor a gyár cáfolta az értesülést, mondván, mindössze arról van szó, hogy nem hosszabbítják meg a lejáró munkaszerződéseket. Emellett az Eckerle Automotive Zala Kft. autóipari cég is több mint 220 munkahely megszűntetését jelentette be tavaly decemberben.

A tendencia világszerte is megfigyelhető, hiszen a Bloomberg elemzése szerint világszerte 80-100 ezer munkahely szűnik meg világszerte az autóiparban, Németországban pedig a Daimler-Benz és az Audi összesen 20 ezer állás megszüntetéséről számolt be tavaly november óta. A Német Autógyártók Szövetségének számításai szerint pedig az önvezető járművek és az elektromos autók elterjedésének köszönhetően az elkövetkező évtizedben hozzávetőlegesen hetvenezer autóipari munkahely szűnhet meg.