Szinte elérhetetlen a falusi csok

Szinte elérhetetlen a falusi csok

Elhagyott ház Tarnazsadányban (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A falusi csokot egyelőre csak két bank nyújtja, a programban megcélzott ingatlanok pedig már-már finanszírozhatatlanok – számolt be róla hétfői cikkében a Napi.hu. Mindez annak ellenére van így, hogy a családok július 1-től igényelhetik ezt a fajta otthonteremtési kedvezményt. Célként az elnéptelenedő falvak fejlesztését tűzték ki. A házat vásárló és azt felújító családok, ha vállalnak legalább három gyereket, akár tízmilliót is szerezhetnek támogatásként. Ennek legalább a felét kell felújításra költeni, de meglévő ház bővítésére is kifizethet az állam ennyit. Még kedvezményes hitel is kapható, két gyerek esetén tíz-, hárommal tizenötmillió forint értékben. A maximum 25 éves futamidejű hitel kamata 3 százalékos.

Viszont az OTP-n és a Takarékbankon túl nem lehet igényelni ezt a támogatási formát. A CIB Bank nem is tervezi az elindítást, és még olyanoknál sincs meg a konstrukció, mint a Budapest Bank. A UniCredit ősszel tervez előrukkolni a dologgal.

Ráadásul a megcélzott ingatlanok jórészt nem is finanszírozhatók a bankoknál. A lerobbant, akár komfort nélküli lakás megvásárlásához sok családnak önerő is kellene, ugyanis az állam csak a vételárba száll be, a többit szakaszosan folyósítja. Az önerőt hitelből sem lehet pótolni.

A két bank ki sem adott konkrét adatot arról, eddig hányan igényelték a falusi csokot, és hányak esetében bírálták el pozitívan a kérelmet.

A használt lakás vásárlására a csok mellett igényelhető támogatott lakáshitelt már több bank ajánlja, viszont a K&H és a UniCredit még nem. A Budapest Bank az indulás óta 12 igénylést fogadott be, az átlagos hitelösszeg pedig 11 millió forint volt.