Tavaly is veszteséges volt a Vodafone

Tavaly is veszteséges volt a Vodafone

A Vodafone Magyarország Zrt. központi irodaházának homlokzata a világcég logójával a fõváros IX. kerületében a Lechner Ödön fasor 6-ban (Fotó:
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2021-es évet 7,4 milliárd forintos veszteséggel zárta a Vodafone Magyarország – derült ki a frissen megjelent pénzügyi jelentésből. A Portfolio felidézte, egy évvel korábban is ez volt a helyzet, igaz, akkor még csupán 1,3 milliárdos veszteségről volt szó. Alig egy hete derült ki, hogy a távközlési céget megvásárolja a 4iG és a magyar állam, 51-49 százalék arányban.

Ugyan az árbevétel a tavalyi évben nőtt, viszont az egyéb bevételek csökkentek, a költségek pedig nőttek, ezért az üzemi eredmény közel negyven százalékkal, 4,3 milliárd forintra csökkent. A pénzügyi soron is nőtt a veszteség, így az adózás előtti eredmény több mint hétmilliárdos mínusszal zárt.

A kormány eközben azt állítja, a Vodafone megvásárlása által tud majd fedezni bizonyos dolgokat, például a tanárok béremelését. Gulyás Gergely a kormányinfón beszélt arról, hogy a cég megvásárlása mögött hosszú távú stratégiai cél áll. A miniszter úgy látja, a Vodafone megvásárlása később profitot is hajthat majd. Az állam egyébként 350 milliárd forintot költ a tulajdonrész megvásárlására. A 4iG vezérigazgatója, Jászai Gellért az Indexnek úgy fogalmazott, konzervatív becslések szerint tíz-tizenkét éven belül térülhet meg a tranzakció.