Teljesítménycsökkenés: megszólalt a paksi atomerőmű

Teljesítménycsökkenés: megszólalt a paksi atomerőmű

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tervezett teljesítménycsökkentés történt vasárnap hajnalban a paksi atomerőműben – közölte honlapján az erőmű.

A létesítmény 2. és 3. blokkját hajnal 3 órától kezdődően tervezett menetrendtartás miatt összesen 340 megawattal leterhelték – írták.

Az esemény nem minősül üzemzavarnak és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel egyeztetve történt. A menetrend szerint a két blokk 19 órára ismét névleges teljesítményen üzemel majd – tették hozzá.

A Napi.hu írta meg, hogy vasárnap hajnal 3 óra körül történt valami a paksi atomerőműben, majd egy órával később beszakadt a villamos energia termelés is. A termelés vasárnap, 11.50 óra körül is csupán fele volt a névleges 2000 megawattos teljesítménynek, ami – mint hozzátették – akkor is feltűnő és kevés, ha április 30. óta az 1-es blokkon előre tervezett nagyjavítási munkálatok zajlanak, és az az 500 MW most (azóta) nem adódik a hálózatra.

A Napi szerint az eset azért is furcsa, mivel a 100 MW-ot meghaladó teljesítménykiesést naplózni és kommunikálni kell, ahogyan ez korábban is rendre megtörtént. Ám most sem a paksi atomerőmű honlapján, sem pedig az Országos Atomenergia Hivatal saját felületén nem adott hírt az esetről délutánig.

Címkék: Paksi Atomerőmű