Év végi meglepetés: Tiborcz István érdekeltsége veszi meg a Gránit Bank többségét

Év végi meglepetés: Tiborcz István érdekeltsége veszi meg a Gránit Bank többségét

A Gránit Bank fiókja a Lechner Ödön fasorban, a Millenniumi Városközpontban a főváros IX. kerületében, a Soroksári út mellett. A GRÁNIT Bank Zrt. vagy rövidebb nevén Gránit Bank egy magyarországi kereskedelmi bank, melyet egykor Demján Sándor építési vállalkozó alapított.
(MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatban lévő tranzakció keretében a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group megvásárolja az E.P.M. Tanácsadó Kft. (Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója cége) tulajdoni részesedésének túlnyomó többségét, a Gránit Bank részvényeinek 57 százalékát – derül ki a pénzintézet friss közleményéből, amelyet a Portfolió idéz. Mint írják, a BDPST a Gránit Bank hosszú távú értéknövekedése iránt elkötelezett pénzügyi befektető, aki további tőkeemeléssel is kész biztosítani a dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét. Emellett támogatja a bankban megvalósuló Új Munkavállalói Résztulajdonosi Program indítását is.

A tranzakció nem jelent változást a Gránit Bank stratégiai célkitűzéseiben és üzleti modelljében, a bankot változatlanul Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató (egyúttal a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja) irányítja. 

Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató a közleményben a következőket emelte ki: „Meggyőződésem, hogy a Gránit Bank további növekedési kilátásai kiválóak, az ügyfelek nyitottsága folyamatosan nő a digitális megoldásokra, a bank pedig szolgáltatásainak bővülésével egyre nagyobb szeletet képes kihasítani a bankpiacon. A  stratégiai célok továbbra is változatlanok: élen járni az innovációban, újabb és újabb banki termékeket bevezetni kiemelkedő ügyfélélmény biztosításával, folytatni a konzervatív hitelezési politikát, fenntartani a működéshatékonysági előnyt. Az ehhez szükséges tőkét az új befektető biztosítja”. 

A befektetésről a BDPST Group honlapján is megjelent a hír, Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa ezzel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot tette: „Cégcsoportunk elkötelezett pénzügyi befektetőként hosszú távon kívánja támogatni a Gránit Bank üzleti stratégiáját. Tőkeemelés formájában biztosítani kívánjuk a bank további dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét. A BDPST Group célja, hogy a befektetéssel tovább diverzifikálja a cégcsoport tevékenységét. Hiszünk a Magyarországon, de globálisan is átalakuló pénzügyi szektor üzleti lehetőségeiben, ezért is kerestünk olyan befektetést, ahol a jövő sikereinek zálogát jelentő digitális szemlélet már adott”.

– Az 57 százaléknyi tulajdonrésszel kapcsolatos tranzakciót a befektető üzletrész-adásvétel útján fogja megvalósítani, amelynek végrehajtása érdekében harmadik felekkel történő megállapodások előkészítése, illetve a Magyar Nemzeti Bank engedélyezési eljárása folyamatban van – olvasható a közleményben.

A Portfolió hozzáteszi, a magyar bankszektor elmúlt évtizedes történetének talán leglátványosabb növekedési sztorija a Gránit Banké. A társaságot még a 2008-as pénzügyi válság összes tanulságával felvértezve indították el közel egy évtizeddel ezelőtt, 2010-ben kvázi zöldmezős beruházásként. Demján Sándor és Hegedüs Éva bankja egyfajta neobanki laboratóriumként tudta bemutatni azt, milyen egy letisztultan, fiókhálózat nélkül működő újgenerációs pénzintézet.

A BDPST közleménye szerint a Gránit Bank mérlegfőösszege az alapítás óta a kilencvenszeresére nőtt, az év végére annak nagysága eléri a 700 milliárd forintot, így mára a bank Magyarország leggyorsabban növekvő hitelintézetévé vált. A bank ügyfélszámláinak száma meghaladja a 83 ezret, a nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája pedig mindössze 0,03 százalék, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad.

A hírportál szerint társaság e méreteivel a hazai középbanki mezőny legerősebb szereplőjévé nőtte ki magát és jó reményekkel tekinthet egy későbbi nagybanki működés elé.