Tiborcz nem akar állami pénzt kapni, Mészáros után ő is kiszáll az Appeninnből

Tiborcz nem akar állami pénzt kapni, Mészáros után ő is kiszáll az Appeninnből

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eladná az Appeninn Nyrt.-ben meglévő 29,30 százalékos tulajdonrészét a BDPST Zrt. ingatlanfejlesztő és -forgalmazó társaság, ennek lehetőségeiről tárgyalásokba kezd ingatlan- és tőkepiaci szereplőkkel. A BDPST az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézte, hogy a cég 2018 decemberében szerzett az Appeninn Nyrt.-ben 20,59 százalékos tulajdoni hányadot, amelyet 2019 novemberében növelt 29,30 százalékra.

Jelentős portfólióval és komoly növekedési potenciállal rendelkező tőzsdei társaságban szerzett részesedést a BDPST Zrt., amelyet az Appeninn Nyrt. eredményei azóta is igazoltak. Az Appeninn sikeresen fogott nagyszabású fejlesztési projektekbe, hajtott végre akvizíciókat, vont be friss forrást és épített új menedzsmentcsapatot – emelte ki a közleményben Tiborcz István, a BDPST minősített többségi tulajdonosa.

A BDPST tulajdonszerzése óta eltelt időszakban az Appeninn jelentős fejlődésen ment keresztül. A tájékoztatás szerint a társaság a dinamikus növekedést megcélzó ötéves üzleti stratégiájának megfelelően jelentős ingatlan-akvizíciókat hajtott végre, elsősorban a minőségi budapesti irodaházak piacán. Így került a tulajdonába a többi között az Ü48 Corner Center és egy nagy értékű, Montevideo úti irodaépület. Megjelent az Appeninn a turisztikai piacon is: a Club Aliga területén, illetve Balatonfüreden a teljes balatoni turizmus szempontjából meghatározó, hosszú távú kikötő- és szálláshely-fejlesztési projektekbe fogott bele.

A Mészáros-Tiborcz duóé a balatonfüredi kikötő is | Magyar Hang

Az Appeninn a további növekedés megalapozásához sikeresen vont be 20,1 milliárd forintnyi, kedvező kamatozású friss forrást az MNB növekedési kötvényprogramjának keretében, piaci intézményi befektetők és a jegybank részvételével zajló aukción.

A BDPST egy rendkívül sikeres tőzsdei társaságban meglévő tulajdonrészét értékesíti most – hangsúlyozta közleményében a vállalat. „Annak idején azért is kezdtem el komolyabban ingatlanbefektetésekkel foglalkozni, mert ez egy olyan terület, amelyet kevésbé érintenek állami és önkormányzati tenderek, én pedig még a látszatát is el akartam kerülni annak, hogy a személyem miatt előnyben részesülnének az érdekeltségeim. Ahogy korábban is jeleztem, nem kívánok olyan cégben tulajdonos lenni, amely állami és önkormányzati támogatások elnyeréséért indul” – fejtette ki a közleményben Tiborcz István.

„Az Appeninn Nyrt. most két balatoni ingatlanfejlesztési projektjéhez vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a független menedzsment döntése alapján beadott pályázatok útján, amely véleményem szerint összhangban van a társaság hosszú távú érdekeivel. A fenti vállalásom alapján azonban fel kívánom oldani az ellentmondást és meg kívánok válni a társaságban meglévő érdekeltségemtől” – jelezte a BDPST minősített többségi tulajdonosa.

A balatoni település, amelytől ellopták a vízpartját | Magyar Hang

Az Appeninn Nyrt. a Club Aliga, illetve a balatonfüredi kikötő fejlesztésére, a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program keretében nyújtott be pályázatot vissza nem térítendő állami támogatásokra; a két fejlesztési tervhez áprilisban összesen 2 milliárd forintot el is nyert.

A Club Aliga üdülőközpont területén az évtizedek óta elhanyagolt épületek elbontását, illetve a zöldterület rekultivációját követően teljes körű korszerűsítésbe kezd az Appeninn, amelynek részét képezi egy 150-200 szobás szálloda felépítése, valamint egy új kikötő és parti étterem létrehozása is. A balatonfüredi fejlesztés pedig a kikötő teljes körű felújítását, illetve a városközpont beépítetlen területén egy prémium kategóriás szállodakomplexum felépítését foglalja magába. A szálláshelyfejlesztéssel kapcsolatos pályázatok elbírálása jelenleg is folyamatban van.

Állami milliárdokból fejlesztheti a Club Aligát a Tiborcz-Mészáros duó | Magyar Hang

A projektek megvalósításával a balatoni turizmus újjászületett turisztikai központokkal, a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok hozzáférhető, a mai igényeknek megfelelő pihenési lehetőségekkel gazdagodnak – hangsúlyozta Tiborcz István a közleményben. Hozzátette: a csaknem négyezer Appeninn-részvényes érdeke is azt kívánta, hogy a társaság pályázzon a vissza nem térítendő támogatásra. „Ennek a helyzetnek a feloldására hoztam meg a szükséges döntést” - mutatott rá.

A közlemény szerint Tiborcz István meggyőződése az is, hogy az Appeninn Nyrt. reputációjára árnyat vetettek az elsősorban a személye ellen irányuló, politikai indíttatású támadások.

„Ezen sajnos sem a társaság önmagukért beszélő üzleti eredményei, sem a tőzsdei jelenlét, illetve az azzal járó transzparencia nem tompított, sőt. Az ilyen jellegű támadások nemcsak a társaságnak és a BDPST tulajdonában lévő részesedésnek, hanem valamennyi kisbefektetőnek is ártottak” – fűzte hozzá a BDPST Zrt. minősített többségi tulajdonosa.

Az Appeninn részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír a szerdai kereskedést 2,69 százalékos erősödéssel, 267 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 547 forint, a legalacsonyabb 196 forint volt.

Az Index április 17-én írta meg, hogy Mészáros Lőrinc és felesége tőkealapja kiszállt az Appeninnből. A felcsúti milliárdos eddig az egyre terjeszkedő ingatlanos cég részvényeinek 18,33 százalékát birtokolta a Konzum II tőkealapon keresztül, a részesedését viszont egy tőzsdén kívüli ügylet keretében teljes egészében megvásárolta egy Zinventive Vagyonkezelő Zrt. nevű cég.

Mészárosék az erdélyi származású, diósdi lakcímmel rendelkező Balázs Attilának adták el a tulajdonuk utolsó részletét, aki sok kormányzati megbízást kapott az elmúlt években, még a Puskás Stadion építésén is dolgozott. A mostani közlemény róla nem szól, így vélhetően ő marad továbbra is a tulajdonosi struktúrában – írja az Index most.

Egy ekkora pakettet, amely tőzsdei áron is 4 milliárd forintot ér, nem lehet méretes áresés nélkül eladni a tőzsdén, főleg nem ilyenkor, amikor eleve nagyítóval kell keresni a vevőket. Sokkal valószínűbb, hogy egy tőkeerős szakmai vevő tőzsdén kívüli ügyletben (OTC) fog lecsapni a részvénycsomagra – írja a portál.