Tíz százalék fölé ment az infláció

Tíz százalék fölé ment az infláció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban már tíz százalékkal többet kellett fizetni, mint tavaly ilyenkor, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közléséből. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek drágultak leginkább, egy hónap alatt átlagosan 1,7 százalékkal nőve.

Ha csak az élelmiszereket nézzük, még brutálisabb számot kapunk: tavaly májushoz képest 18,6 százalékkal nőtt az áruk. Talán nem is gondolnánk, de a leginkább a margariné emelkedett, itt 41,4 százalékos növekedés volt tapasztalható, míg a kenyérnél 37,5, a sajtnál 35,4, a baromfihúsnál 34,3, a száraztésztánál 33,3, a tejtermékeknél 30,3, a tojásnál 29,9, a péksüteményeknél 27,3, az idényáras élelmiszereknél (burgonya, friss zöldség, friss gyümölcs együtt) 12,8, az alkoholmentes üdítőknél 10, míg a csokoládénál, kakaónál és cukornál 3,9 százalékos volt a drágulás.

Az alkoholtermékek, dohányáruk összesen átlagosan 6,4 százalékkal kerülnek többe, ezen belül a szeszes italok 8,1 százalékkal.

Idén áprilisoz képest a fogyasztói árak emelkedése 1,7 százalékos volt. Az élelmiszerek 3,5 százalékkal kerültek többe, a friss zöldségeken túl pedig minden termékkör ára magasabb lett.