Tízmilliókat fizetett a vadászkiállításos cég hatástanulmányokért, de titkolják, mire

Tízmilliókat fizetett a vadászkiállításos cég hatástanulmányokért, de titkolják, mire

Érdeklődő az „Egy a Természettel” vadászati és természeti kiállításon a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem árulja el a vadászati kiállítást szervező állami cég, konkrétan mire mentek el közel százmilliós összegű megbízásai – derült ki a Hvg.hu cikkéből. Előbb még jogi indoklással húzták az időt, ezután viszont meg is tagadták a dokumentumok kiadását, arra hivatkozva, hogy azok döntés-előkészítő anyagok.

Az október közepén véget ért rendezvény jelentős összegeket költött célpiacok felmérésére, haszonelemzésre, attitűdfelmérésre és más, pontosabban körül sem írt kutatásokra. A Hvg.hu ezért közérdekűadat-igényléssel fordult a szervező céghez, az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-hez, hogy megtudja, pontosan mire ment a szerződéslista alapján kifizetett több mint 83 millió forint. Az augusztus 11-én elküldött adatigénylésre viszont nem érkezett válasz. Így az sem derült ki, miben állt pontosan a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel kutatási feladatokért kötött bruttó 64,897 milliós szerződés. A lap kérte, küldjék meg az ez alapján született kutatási anyagokat és elemzéseket.

A szervezők először határidő-hosszabbítást kértek, bár erre csak akkor lett volna lehetőségük, ha „határidőben való teljesítés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”. Alkotmánybírósági határozat is kimondta, hogy ilyen hosszabbításra nincs lehetőség akkor, ha nem a koronavírus-járvány leküzdésével összefüggésben születik.

Végül 31 nappal később, október végén teljesítették az adatigénylés egy kisebbik részét. Ebből csak annyi derült ki, hogy a nyáron bemutatott hivatalos dal költsége nettó 2,34 millió forint volt. A két másik szerződéssel kapcsolatos adatigénylést a Kft. elutasította, arra hivatkozva, hogy ezek döntés-előkészítő anyagok, amelyek kiadását szerintük megtagadhatják. Ide tartozik például a célpiacok felmérésére vonatkozó PWC-s anyag, ami „az országokkal kapcsolatos kommunikációs csatornák felépítésével kapcsolatos döntéseket” alapozta meg.