Több mint 200 milliárdot nyelt le az MVM a gazdaság újraindítására szánt pénzből

Több mint 200 milliárdot nyelt le az MVM a gazdaság újraindítására szánt pénzből

Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt (Fotó: MTI/Branstetter Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2020-ban több mint négyezer milliárd forintot küldött a kormány a covid-járvány miatt felállított gazdasági újraindítási alapba, hogy aztán ezt a forrást kisebb-nagyobb lépésekkel, feltűnésmentesen költsék el különféle célokra. Az óriási összegből ugyanis egy kormányrendelet révén 208 milliárd a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, azaz a Mager Andrea felügyelete alá tartozó cégekhez került, hogy a pénz útjáról aztán később se tudjunk meg többet.

A több mint 200 milliárdos keret sorsára az MSZP-s Molnár Zsolt is kíváncsi lett: a képviselő Mager Andreától szerette volna megtudni, mi lett a forrással, ám a jelek szerint Mager nem csak tárca, de válasz nélküli miniszter is. Helyette ugyanis Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára válaszolt. Fónagy jelezte: a pénzből tőkeemelést hajtottak végre az MVM-Zrt.-nél, hogy ebből finanszírozzák a cégcsoport „kiemelten fontos stratégiai beruházásait”; mindezt persze az uniós jogszabályoknak megfelelő módon. Arra az államtitkár nem tért ki, hogy az MVM a forrásból milyen beruházásokat hajtott végre.

A Népszava mindenesetre tavaly júliusban számolt be róla, hogy az állami vállalat egy lengyel magáncéggel közösen lehelne életet egy félbehagyott orosz atomerőműbe – itt jól jöhet az újraindítási alapból érkező pénz. És persze pótolni kell valamiből azt a közel 75 milliárd forintot, amivel az MVM a veszteségesen működő Mátrai Erőmű részvényeit vásárolta fel Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől – majd fel is tőkésítette az erőművet.

A gazdaság újraindítására szánt alapba 2020-ban mintegy 4 ezer milliárd forintot helyezett a kormány. Ennek azonban csak alig negyede, 900 millió forint ment valóban gazdaságvédelmi célokra. Az állami cégek felturbózására közel 1200 milliárdot szánt az Orbán-kormány, de ebből alapból vásároltak 42 milliárdért Bélyegmúzeumot is (amivel a Magyar Postát sikerült nem törvénysértő módon megtámogatni).

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.