Több mint 40 milliárdot szán a kormány a fóti filmstúdió bővítésére

Több mint 40 milliárdot szán a kormány a fóti filmstúdió bővítésére

a fóti filmstúdió (Fotó: NFI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 42 milliárd forintot ad a kormány a fóti filmstúdió fejlesztésére, derült ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. A bővítés során négy új filmstúdió épül, ezek 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel növelik meg a mostani 2670 négyzetméternyi kapacitást. A négy új műteremből kettő-kettő összenyitható lesz, így egy egységben ötezer négyzetméter is rendelkezésre áll majd.

Ilyen bőkezű állami segítséggel még nem zajlott stúdiófejlesztés Magyarországon. A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint heteken belül megkezdődnek az építési munkálatok. A gyártóbázis kapacitását ötszörösére növelő fejlesztést másfél éve készítik elő.

Az NFI azt reméli, hogy a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban is meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak, üzemeltetési költségei pedig gazdaságosabbá válnak. A kivitelezési munkálatok nyáron elkezdődnek, több szakaszban jönnek létre, a tervezett befejezés dátuma pedig 2023 vége.

Az elmúlt időszakban olyan produkciókat forgattak Fóton, mint a Vaják (The Witcher), Az utolsó királyság (The Last Kingdom) és az V. Henrik (The King).