Több mint duplájára emelte az alapkamatot az orosz jegybank

Több mint duplájára emelte az alapkamatot az orosz jegybank

Orosz rubel (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz jegybank hétfőn 20 százalékra emelte irányadó kamatát az eddigi 9,50 százalékról. Az intézkedés azonnal hatályba is lépett – írja az MTI.

A kamatemelés ténye nem lepte meg a szakértőket, annak mértéke azonban felülmúlta a várakozásokat, elemzők ugyanis azzal számoltak, hogy nagyjából 15 százalékra nőhet az alapkamat.

A döntés különösen annak fényében meglepő, hogy a jegybank a mostanáig érvényes 9,50 százalékos kamatot február 24-én állapította meg, amikor 100 bázisponttal, azaz egy százalékponttal emelték az alaprátát.

Az orosz jegybank hétfői rendkívüli döntésének indoklásában – a nyugati szankciók ismeretében nem meglepő módon – a külső feltételek alapvető változására hívta fel a figyelmet.

A magyarázat szerint az irányadó kamat emelése biztosítja, hogy olyan szintre emelkedjenek a betéti kamatok, ami kompenzálja a megnövekedett devalvációs és inflációs kockázatokat. Ez segít fenntartani a pénzügyi és árstabilitást, és megvédi az állampolgárok megtakarításait az értékvesztéstől.

A jegybank egyúttal nem zárt ki további kamatmódosítást, amely függ egyebek között a külső és belső körülményekből adódó kockázatoktól, valamint a tényleges és várható inflációs dinamikától.