Több mint egy éve tartósan emelkednek a lakások bérleti díjai

Több mint egy éve tartósan emelkednek a lakások bérleti díjai

Pannellakások Óbudán (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly február óta folyamatosan emelkednek a lakbérek a koronavírus-járvány első évében bekövetkezett visszaesést követően, idén februárban országosan 16,1, Budapesten 16,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak az előző év azonos időszakához képest - derül ki a hétfőn közzétett KSH-ingatlan.com lakbérindexből.

Az adatok szerint a legnagyobb mértékű, 19,2 százalékos emelkedés a pesti belső kerületekben volt. A budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 13,9, illetve 12,3 százalékkal, a pesti átmeneti kerületekben 14,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak, míg a pesti külső kerületekben továbbra is mérsékeltebb, 9,6 százalékos volt a lakbérek emelkedése.

Az előző hónaphoz képest idén februárban országosan 2,0, Budapesten 1,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak. A pesti belső kerületekben 2,7, a budai hegyvidéki kerületekben 1,5 százalékkal nőttek, míg a budai egyéb kerületekben az előző havi jelentősebb növekedés után lényegében stagnáltak a díjak. A pesti átmeneti kerületekben 1,3, a pesti külső kerületekben 0,8 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak februárban az előző hónaphoz viszonyítva.

A 2020. januári csúcsnál országosan már 2,5 százalékkal magasabb, a fővárosban még 1,6 százalékkal mérsékeltebb díjért kínálták a kiadó lakásokat idén februárban. Az országos index a 2015. évi bázisidőszak 149 százalékán, a fővárosi pedig a 141 százalékán áll.

Az idei első két hónapban kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 62 négyzetméter volt. A legnagyobb alapterületű, 68 négyzetméteres albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége, csaknem 94 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó 6,3 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakóingatlanoknak csak 3,1 százaléka volt családi ház.
A fővárosban a hirdetések 41, országosan 43 százaléka származott magánszemélyektől 2022 első két hónapjában.

(MTI)