Több mint kétmilliárdból újíthat fel budai villákat Schmidt Mária alapítványa

Több mint kétmilliárdból újíthat fel budai villákat Schmidt Mária alapítványa

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két budai villát újíthat fel 2,2 milliárd forintnyi közpénzből a Schmidt Mária által igazgatott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – derült ki az Átlátszó cikkéből. Az ingatlanokat két éve kapta az alapítvány ajándékba az államtól, az egyikben működik a szervezet cégháza. A közbeszerzési értesítőből derült ki, hogy a székházat éppen felújítják, a renoválásra egymilliárdot adott az állam. A másik épület felújítása még nem indult meg, de arra is jár 1,2 milliárd forint. Az Átlátszó kereste az alapítványt, és attól megtudta: a kissvábhegyi villát 182, az istenhegyit 39 milliós áron tartották nyilván az ajándékozáskor. Ennyiért ugyanakkor ma egy üres telekhez sem lehet hozzájutni a környéken.

A Határőr úti székház, amely háromszintes és klasszicizáló stílusban épült, jelenleg teljes körű felújításon esik át. Az ajándékozást előkészítő törvényjavaslat szerint ez mindenképp szükséges, mert a korábbi tulajdonos az előző húsz évben nem költött állagmegóvásra. A kerítésen található tábla szerint egy éve fogtak bele a munkába, a befejezést az idei második negyedévre tervezték. A csúszás egyben drágulást is jelent, a kivitelezési költség idén októberben nagyjából harminc százalékkal emelkedett: az eredeti nettó 577,5 millióról felugrott 743 millióra.

A kivitelező a Market Zrt., ez Garancsi István érdekeltségébe tartozik.

Az Istenhegyi úti épületben kap helyet a közalapítvány két tudományos szervezete, a XX. Század Intézet, továbbá a XXI. Század Intézet. Utóbbi jelenleg egy bérelt ingatlanban működik nem messze, a Határőr út 36. alatt.