Tovább esik a gázár: az augusztusi csúcshoz képest több mint 70 százalékkal csökkent

Tovább esik a gázár: az augusztusi csúcshoz képest több mint 70 százalékkal csökkent

Rezsi (Fotó: Kwon Junho / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezen a héten is folytatódik a gázár esése a holland TTF gáztőzsdén – közölte a Portfolio hétfői cikkében. Jelenleg egy Megawattóra (Mwh) 100 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy több mint 70 százalékkal csökkent a gáz ára az augusztusi 342 eurós csúcshoz viszonyítva.

Mint írták, ennek több oka is van. Az egyik, hogy az európai gáztárolók már közel maximális telítettségben vannak, így az idei télen már biztosított lehet a kontinens ellátása. Megjegyezték: ettől függetlenül a takarékosság kiemelten fontos lesz, mert nem mindegy, milyen töltöttségi szintről indul a betárolási szezon jövő tavasszal. Az okok között szerepel az is, hogy a vártnál enyhébb lehet a téli időjárás Európában, illetve az, hogy az Északi Áramlat vezetékeket ért támadások nem tudták felhajtani az árakat annak is köszönhetően, hogy Európának sikerült új forrásokból biztosítani a gázellátás egy részét.

Címkék: gázár