Tovább gyengült a forint: 340 felett az euró jegyzése

Tovább gyengült a forint: 340 felett az euró jegyzése

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda délután öt után már 340 forintot adtak egy euróért. Ezzel egy újabb lélektani határt lépett át a magyar fizetőeszköz. A forint az idén már több veszített az értékéből február közepére, mint tavaly egész évben – írja az Index.

A gyengülés több tényezőnek köszönhető: a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája, a magyar fizetési mérleg többletének fokozatos elolvadása, a kedvezőtlen nemzetközi hangulat is ebbe az irányba löki nemzeti valutánkat. S bár a közhiedelem szerint ez jó az országnak, hiszen pörgeti az exportot, munkahelyeket teremt, hozzájárul a növekedéshez, arról kevesebben beszélnek, hogy ennek árát a fogyasztók fizetik meg, illetve hogy a legújabb kutatások szerint koránt sincs akkora szerepe az export növekedésében, mint azt korábban hitték.

A külföldi elemzők már régóta 340 feletti árfolyamot prognosztizáltak. Az év eleje óta nemcsak az euróval szemben gyengült a forint, hanem szinte minden devizával összevetve. Vagyis szó sincs arról, hogy a feltörekvő piaci vagy a kelet-közép-európai devizákkal együtt esett volna a magyar deviza.