Tőzsde: jelentős korrekció várható? (x)

Tőzsde: jelentős korrekció várható? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A befektetők sok hullámvölgyet átélhettek a 2020-as évben, amik után 2021 elején piaci korrekciót jósolnak a befektetési szakértők (amire többféleképpen fel lehet készülni, például tőzsdei index shortolással, diverzifikálással és megfelelő tervezéssel). A tőzsdepiac új magaslatokba emelkedett 2020 elején, amit egy brutális medvepiaci, azaz több, mint 20%-os zuhanás szakított meg, és végül az évszázad legsúlyosabb járványa alatt visszalendült a mélypontjáról, új rekordokat döntve. A 2021-es évet szintén erősen kezdték a tőzsdepiacok, de januárban már látszódtak az elakadás jelei. Több forrás is tőzsdei korrekciót jósol 2021 első negyedévére, és bár fontos szem előtt tartanunk, hogy ezek mind csak predikciók, ennek ellenére azzal mindenképp jól járunk, ha felkészülünk az összes eshetőségre, beleértve a korrekciót is.

A február egyébként is gyenge hónapnak számít a tőzsdén, egészen az 1920-as évekig visszavezetve. Bár biztosra természetesen senki nem tudja megjósolni a tőzsde alakulását, szakértők egy esetleges piaci korrekcióra számítanak. Mi sem bizonyítja jobban, mint a tőzsdepiac aktuális és történelmi ingadozásai, hogy érdemes minden eshetőségre felkészülni a tőzsdén, és hosszútávú befektetésekben gondolkodni.

Hogyan készülj fel egy esetleges korrekcióra?

A tőzsdei korrekció az, amikor az értékpapírok értéke a tőzsdén legalább 10%-kal csökken az utolsó árcsúcshoz képest, de nem éri el a 20%-os csökkenést. Ahhoz, hogy megfelelően felkészülhessünk egy korrekcióra, érdemes különböző stratégiákat alkalmaznunk.

Tődzsei index shortolás

Egy ilyen stratégia a tőzsdei index shortolás. A tőzsdei index shortolás egy kereskedési technika, ami tulajdonképpen a „vedd meg olcsón és add el drágán” általános befektetési tanács ellentéte. A befektetők általában akkor fordulnak a tőzsdei index shortoláshoz, ha túlértékeltnek tartanak egy vállalatot. A befektetők számára piaci korrekciónál jó stratégia lehet azon részvényeik shortolása, amiknél arra számítanak, hogy piaci korrekciónál rossz teljesítményt fognak nyújtani. Érdemes lehet átgondolni, hogy milyen szektorok állnak a piaci korrekció mögött, és mit érint a legsúlyosabban. A 2020-as medvepiacon például az utazással kapcsolatos szektorok, mint a szállodák vagy a légitársaságok voltak a leginkább érintettek.

Diverzifikálás

Ehhez kapcsolódóan jó stratégia lehet, ha diverzifikáljuk a portfóliónkat. Ez az általános érvényű, örök tanács különösen érvényes piaci korrekció esetén. Ha például kizárólag rövid lejáratú értékpapírokba fektetünk be, akkor sokkal komolyabban érezhetjük a tőzsdei korrekció hatásait, mint ha változatos eszközeink lennének. Ha valaki hosszútávú befektetésekkel is rendelkezik, akkor az értékpapírjainak lesz ideje helyreállni egy korrekcióból, amint a piac ismét emelkedő tendencia felé fordul.

Figyeld a piacot

Annak érdekében, hogy megfelelően fel tudjunk készülni egy piaci korrekcióra, érdemes tisztában lenni a piaccal. Többek között azért is, mert remek lehetőségeket foghatunk ki a befektetésre, ha alacsonyan vannak a piaci árak. Érdemes lehet arra is felkészülni, hogy legyen elég készpénzünk befektetni, mert negatív piacokon születhetnek a legjövedelmezőbb befektetések.

Tervezd meg a pénzügyeid, és tartsd szem előtt a céljaidat

Függetlenül attól, hogy a tőzsde korrekciója folyik-e éppen, medvepiac, vagy esetleg bikapiac van-e, fontos lépés lehet a befektetési terv elkészítése. Érdemes szem előtt tartani, hogy alapvetően rövid- vagy hosszútávra fektetünk-e be, és aszerint kiválasztani eszközeinket. Hasznos lehet, ha folytonosan kisebb összegeket fektetünk be, mert ezzel is csökkentjük annak kockázatát, hogy esetleg egy korrekció vagy medvepiac előtt közvetlenül fektetünk be nagyobb összeget.

Ha fiatalabb befektető vagy, akkor kevésbé fog érinteni egy korrekció vagy medvepiac, mert lesz még bőven időd kivárni a piac fellendülését. A helyzet bonyolódhat azonban olyan befektetőknél, akik már a nyugdíjra készülnek, nyugdíjasok, vagy készülnek kivenni az eszközeiket a piacról.

A megfelelő diverzifikáció ebben a szakaszban különösen fontos lehet, és konzervatívabb kockázati profil javasolt a nyugdíjazás közeledtével. Azoknak, akik nemrég vonultak nyugdíjba és elkezdenek kivonulni a portfóliójukból, érdemes észben tartani azt, hogy egy aktuális korrekció vagy medvepiac erősen negatív hatással lehet a portfóliójukra. Megfontolandó lehet az olyan lépések megtétele, melyekkel elkerülhető az eszközök értékesítése egy lefelé ívelő piacon. Ilyen lehet például a tervezett kivonások csökkentése vagy a nagyobb kiadások elhalasztása.

Ne engedd, hogy befolyásoljanak az érzelmeid

Bármit is csinálsz, ne hagyd, hogy az érzelmeid befolyással legyenek a befektetési döntéseidre. Ne ijedj meg a piaci korrekciótól, és emlékeztesd magad, hogy mi miatt döntöttél a befektetéseid mellett. Ha előre felkészülsz a piaci korrekcióra, nyugodtan át tudod gondolni a stratégiádat, és megakadályozhatod, hogy  esetlegesen drága hibákat kövess el, és veszteségesen értékesítsd a részvényeidet. Ne feledd azt sem, hogy hosszútávon elkerülhetetlen a piaci ingadozás, érdemes időben felkészülni rá befektetéseid védelmének érdekében.

Címkék: tőzsde