Tungsram-leépítés: a hajdúböszörményiek és a kisvárdaiak lehetnek a legnagyobb bajban

Tungsram-leépítés: a hajdúböszörményiek és a kisvárdaiak lehetnek a legnagyobb bajban

A hajdúböszörményi Tungsram-gyár körül lévő mérőkutak, amelyeket az üzem által okozott szennyezés nyilvánosságra kerülése után állítottak fel (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon nehezen közelednek az álláspontok a Tungsram és a dolgozókat képviselő szakszervezet között. Erről beszélt lapunk érdeklődésére Elek Zoltán, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete hajdúböszörményi alapszervezetének elnöke a szerdán zárult második körös tárgyalásról. Mint mondta, a távoli álláspontok miatt nem született megállapodás ebben a körben sem az elbocsátandó dolgozók távozásának körülményeiről.

A tárgyalások azt követően kezdődtek meg a Tungsram és az érdekképviselet között, hogy a vállalat április végén bejelentette: befejezi a hagyományos izzógyártást, emiatt pedig 1600 dolgozóját elküldi. A leépítések éppen Hajdúböszörményben és a kisvárdai üzemben kezdődnek majd. A hajdúsági városban 170 munkavállalótól válnának meg.

Elek Zoltán kérdésünkre kifejtette: az érdekképviselet szeretne bér jellegű támogatást kiharcolni a munkavállalóknak, ám ilyen támogatás adásától elzárkózik a vállalat. Ennek részeként kérték például, hogy a cég a ledolgozott évek alapján biztosítson évi egy vagy két nap plusz bérfizetést a dolgozóknak, illetve azt is kérték, hogy a védett korúak (a 60 év feletti munkavállalók) kapjanak plusz egy hónapi juttatást a ledolgozott évek után. Ezeket azonban elutasította a Tungsram a pénzügyi helyzetére hivatkozva.

Ugyanakkor a Tungsram nem bért érintő követeléseknél rugalmasságot mutatott. Ilyen kérése a szakszervezetnek, hogy a házastársakat ne egyszerre küldjék el, hanem egymástól minél távolabbi időpontban. A munkavállalók továbbképzéséhez anyagi segítséget nem tudnak adni, de másként segítenének. Ez állásbörze megszervezését jelentené, erre meghívnák a környező gyárak képviselőit. Elek Zoltán elmondta, akadnak viszont cégek, amelyek már most jelentkeztek képzett szakemberekért. Az egyik ilyen a Thyssenkrupp debreceni üzeme. Ám Hajdúböszörményben is különösen sok a betanított munkavállaló.

– A legrosszabb helyzetben a hajdúböszörményi és a kisvárdai gyár dolgozói vannak. Nemcsak azért, mert a korábbi bejelentés szerint itt kezdődnek a leépítések, hanem azért is, mert az országnak ezen a részein a legnehezebb az elhelyezkedés. A hajdúböszörményi üzemben különösen sok a női dolgozó. Sokan betanított munkát, kézimunkát végeznek akár már fiatal koruktól kezdve. A korfa is magas – az átlagéletkor 45 év körül van –, sokan 50 év felettiek – fejtette ki a szakszervezet helyi elnöke.

Mint elmondta, jelenleg valamivel kevesebb mint 300 dolgozója van a hajdúböszörményi gyárnak. Ez azt jelenti, hogy itt a dolgozók mintegy 60 százalékától válik meg a Tungsram. Az üzemben az izzókhoz használt spirálgyártás szűnik meg, a gépgyártó részleg megmarad.

Elek Zoltán azt mondta, bízik benne, hogy lesz megállapodás a vállalattal. A folytatásról azt mondta, hogy várják a tárgyalások következő időpontját. Arra számít, hogy legkésőbb a jövő hét elején ismét asztalhoz ülnek a felek. Jövő héten csütörtökön ugyanis letelik a konzultációs időszak, addig kell egyezségre jutni a létszámleépítés körülményeiről. Ezt követően derülhet ki, hogy kiktől válik meg a vállalat.

A hajdúböszörményi üzem által okozott környezetszennyezésről és a kártalanítás formájáról, illetve egyes esetekben elmaradásáról egyébként 2020 novemberében írtunk riportot.

Elbocsátások az év végéig

A Tungsram április végi közleménye szerint év végéig bocsátja el 1600 dolgozóját. Mint írták, elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban. A szakszervezet szerint a legtöbb munkavállalót, 700-at Nagykanizsáról küldenék el. A fővárosi újpesti üzemből 400, Kisvárdáról 276, Hajdúböszörményből 170, Zalaegerszegről pedig 60 dolgozót bocsátanának el.

A Tungsram azt is közölte akkor, hogy a gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a cég három üzletágra koncentrál majd: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba – közölték.

A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat „áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa”.

Az ITM és a külügy is biztat, a főváros felajánlást tett

A vállalat bejelentése után megszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium is. Azt közölték, hogy az érintett megyei kormányhivatalokkal, kamarákkal, térségi munkaerőigényt jelző gazdasági szereplőkkel, munkaerő-közvetítőkkel és -kölcsönzőkkel együttműködve igyekszik hozzásegíteni a Tungsram munkavállalóit ahhoz, hogy munkából munkába állhassanak.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) azt tudatta, hogy szavaik szerint mindent megtesznek azért, hogy mielőbb befektetőket vigyen a Tungsram létszámcsökkentése miatt érintett településekre, felhasználva a meglévő infrastruktúrát és munkaerőt. Arra emlékeztettek, hogy korábban ilyen helyzetet kezelt a befektetési ügynökség Ózdon, Komáromban, illetve Nemesvámoson is. – Ezúttal is azért dolgozunk, hogy az érintett munkavállalók mielőbb új munkahelyet találjanak, és a helyzetük megnyugtató módon rendeződjön – állt a közleményben.

Május elején egyeztetést szervezett Budapest IV. kerületének önkormányzata a Tungsram vezetésével, a cégnél működő szakszervezettel, a fővárosi önkormányzattal, illetve több ellenzéki országgyűlési képviselővel az újpesti városházán. A megbeszélés után Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: a leépítésben érintetteknek egyrészt munkaerőpiaci tanácsadással tud segíteni a főváros, valamint felajánlott ezer üres álláshelyet cégeiknél. Később kérdésre válaszolva elmondta: a BKV-nál, a Budapesti Közműveknél, a gyógyfürdőkben és a vízműnél is nagy számban vannak betöltetlen állások.

FRISSÍTÉS

A Tungsram több lapnak eljuttatott szerdai közleménye alapján úgy tűnik, a vállalat gondjait e leépítés önmagában nem fogja megoldani, ugyanis a cég csődvédelmet kért maga ellen, miután az Eximbank inkasszót nyújtott be a Tungsram Operations Kft. számlájára. A cég közleménye így fogalmaz: „a Tungsram továbbra is legfontosabb prioritásként kezeli munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését, ezért a vállalat a mai napon egy jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, amely ezt az ellentétet feloldhatja: csődvédelmet kért.”

Erről ebben a cikkben írunk részletesebben.