Kedden többször is új történelmi mélypontra zuhant a forint, szabadesésben a magyar deviza

Kedden többször is új történelmi mélypontra zuhant a forint, szabadesésben a magyar deviza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába a jegybanki kamatemelések, úgy tűnik, képtelen erősödni a forint. A keddi napot az euróval szemben 402 forint körül kezdte, egy svájci frank 400, míg egy dollár 386 forintba került. Később azonban kétszer is történelmi mélypontra gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Először 404,87 forintba került egy euró, azonban nem sokáig volt ez a szint az új mélypont, mert a forint tovább gyengült: az új historikus szint 410 forint volt – írta a Portfólió.

A dollár és a svájci frank ellenében is megszületett az új történelmi mélypont: 399,2-es szinten állt a dollár/forint kurzus, míg a frank 412 forintos csúcsra jutott. Délután fél hatra némileg javított a forint, a frank 410, az euró 307, a dollár pedig 398 forint volt.

Eközben folytatódik az elmúlt hetek trendje, vagyis a forint tartósan rosszabbul teljesít, mint a régiós devizák. Így a cseh korona ma stagnál, a lengyel zloty 0,25 százalékos esést mutat, a forint pedig 0,6 százalékkal gyengült az euróval szemben. 

Ami a forint gyengeségének okait illeti, a befektetőket továbbra is aggasztják a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanságok (mint az uniós vita az uniós forrásokról, a kivetett különadók vagy a rendeleti kormányzás), ami nyomást helyet a magyar valuta árfolyamára is.

Török Zoltán, a Raiffeisen közgazdásza az RTL Klub reggeli műsorában arról beszélt, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint idén akár 450-ig is elmehet a forint euróval szembeni jegyzése, mert a forint egy sérülékeny deviza. A szakértő szerint a kedvező fejlemény az lenne, ha a magyar kormány megállapodna az EU-val az uniós forrásokról, ez mindenképpen támogatást jelentene a forint árfolyamának. A háború viszont továbbra is kockázatot jelent.

Róna Péter közgazdász lapunknak korábban azt mondta, a forint gyengeségének egyik oka, hogy az elmúlt tizenöt évben a magyar átlagos infláció számottevően és folyamatosan magasabb volt, mint az eurózónában mért. A másik, és jelentősebb ok – amely a magasabb inflációt is magyarázza –, hogy a magyar termelékenység növekedésének tempója elmarad az uniós termelékenység növekedésétől, így lemaradásunk egyre nagyobb az EU-tól ebben a tekintetben.