Újabb debreceni akkumulátorgyárat jelentett be Szijjártó Péter

Újabb debreceni akkumulátorgyárat jelentett be Szijjártó Péter

Szijjártó Péter és a kínai Eve Power akkumulátorgyártó vezetőinek tárgyalása Debrecenben (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy újabb kínai akkumulátorgyár építését jelentette be Debrecenben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) debreceni országgyűlési képviselő, és Papp László (Fidesz) debreceni polgármester kedden.

Szijjártó Péter a Debreciner beszámolója szerint azt mondta, a világ 9. legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata, az Eve Power a BMW debreceni gyárát fogja kiszolgálni. A kínaiak első európai üzeme lesz, amelyet Debrecenben építenek. 400 milliárd forintos beruházásról van szó, amelyhez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad. A bejelentés szerint a beruházás több mint ezer új munkahelyet hoz létre. A miniszter azt mondta, számos nyugat-európai ország szerette volna ezt a beruházást.

A debreceni lakosoknak azt üzente, nincs félnivalójuk, mert szigorú környezetvédelmi előírásokat tartatnak be a céggel. Azt is elmondta, hogy a beruházás miatt hajtják végre a debreceni víziközműrendszer napokban bejelentett 108 milliárd forintos fejlesztését, amely magában foglalja a lakossági és az ipari vízellátást is. Szijjártó bejelentette továbbá, a gyár működéséhez szükséges víz 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből fogják fedezni, a technológiai szennyvíz egy részét pedig már a gyár területén újrahasznosítják.

A Debreciner azt írta, egyelőre nem tudni, hogy melyik városrészben fogják megépíteni a létesítményt. Arról már tavaly beszámolt a kormány, hogy a BMW számára akkumulátorgyár fog épülni, és hogy ehhez majdnem 14 milliárd forintnyi támogatást ad az állam. Az utóbbi hónapokban komoly felhördülést okozott a városban és környékén, hogy a kínai CATL gigantikus akkugyárat épít.