Ukrajnában 10,7 százalékra gyorsult az éves infláció februárban

Ukrajnában 10,7 százalékra gyorsult az éves infláció februárban

Rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület a Kijev közelében fekvő Vaszilkivben 2022. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Mihail Palincsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna hazai összterméke (GDP) 3,4 százalékkal nőtt 2021-ben, miután 2020-ban 3,8 százalékkal csökkent – közölte az ukrán statisztikai hivatal az MTI szerint.

A felülvizsgált és véglegesített adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévben éves szinten 6,1 százalékkal bővült a gazdaság, nagyobb ütemben, mint a február elején előzetes adatként közölt 5,9 százalék. A GDP a harmadik negyedévben 2,8 százalékkal, a második negyedévben pedig 6 százalékkal nőtt, míg az első negyedévben még 2,2 százalékkal csökkent.

Ugyancsak a statisztikai hivatal adta közre, hogy havi összevetésben februárban a fogyasztói árak növekedése 1,6 százalékra gyorsult a januári 1,3 százalékról. Éves viszonylatban a februári infláció 10,7 százalék volt a januári 10 százalék után. Ukrajnában tavaly 10 százalékos inflációt mértek a 2020. évi 5 százalék és a 2019. évi 4,1 százalék után.

Az oroszok Ukrajna ellen indított háborújának hétfői eseményeit itt követhetik percről percre: